Han er administrativ leder for World Economic Forum, som i år opplever en rad frafall fra politiske ledere som Storbritannias Theresa May, USAs president Donald Trump og hans ministre. Tidligere utenriksminister Børge Brende mener likevel det ikke er et stort problem.
– Det som bekymrer meg, er i så fall det som er begrunnelsen for at lederne ikke kommer, sier han og viser til Brexit-krisen i Storbritannia og budsjettkrangelen i USA.
– Men jeg er ikke bekymret for Davos, vi har 3000 deltagere, vi har 1000 toppsjefer fra hele verden, vi har 60 stats- og regjeringssjefer, og nå har vi kanskje en større sjanse til å vise frem dem enn tidligere, når det ikke er en eller to som tar all oppmerksomheten, sier Brende.
Ble toppsjef i 2017
Brende ble utnevnt til president i World Economic Forum i 2017, en Genève-basert ideell organisasjon som ble startet av Klaus Schwab i 1971 for å fremme dialogen mellom næringsliv, politikere og det sivile samfunn. Akkurat nå virker proteksjonisme og nasjonalisme å være mer på moten.
– Utfordringen i verden i dag er gjerne knyttet til svakere vekst og potensielle handelskriger. En har klimakrise, miljøkrise, geopolitisk strid. Kjennetegnet på alt dette er mangel på samarbeid. En sitter ikke ved samme bord engang. I en globalisert verden er det en håpløs situasjon, sier Brende.
Davos-møtet hver vinter er den mest kjente aktiviteten, men World Economic Forum har 700 ansatte og arrangerer en rekke andre seminarer verden rundt. De siste par årene har organisasjonen også satt opp regionale sentre på steder som San Francisco, Beijing og Mumbai. Emiratene og Colombia følger. I tillegg organiserer organisasjonen forskjellige arbeidsgrupper, for eksempel for å styrke samarbeidet om cybersikkerhet i næringslivet.
– Det som folk kommer hit for, er å brette opp ermene og ha dialog, samtaler rundt konkrete saker og mål. De rammene og den plattformen vi tilbyr er unik når det gjelder å bringe næringsliv, offentlig sektor og det sivile samfunn sammen, sier han.
Av begivenheter denne uken i Davos trekker han frem at 50 toppsjefer fra Palestina skal møte 50 toppsjefer fra Israel for om mulig å få fart på en fastlåst situasjon. Han trekker også frem at representanter fra Aserbajdsjan skal ha samtaler med representanter fra Armenia, som lenge har kranglet om Nagorno-Karabakh. På lignende måte møttes Hellas og nabostaten i nord i fjor for å diskutere seg frem til kompromissnavnet Nord-Makedonia.
Sa opp som utenriksminister
Brende gikk direkte til sin nåværende jobb fra utenriksministerjobben i Norge. Han vil likevel ikke si at jobben han har nå er gjevere.
– Det er et utrolig privilegium å være utenriksminister i Norge. Norge bokser over sin vektklasse. Jeg fikk gjennomført mange av mine mål. Vi fikk normalisert forholdet til Kina. Når en ser det geopolitiske bildet nå, er det viktig ikke å legge alle eggene i en kurv, sier Brende.
Han trekker også frem innsatsen for utdannelse av jenter internasjonalt.
– Vi fikk til mange av de målsettingene vi hadde. Det går ikke an å sammenligne de to jobbene, sier han.
Schwab som mentor
Forholdet til organisasjonens stifter Klaus Schwab er uansett en sentral del av grunnen til at han er her. Schwab er fortsatt høyprofilert i Davos, og figurerer ofte på scenen, mens Brende har en mer tilbaketrukket rolle.
– Det samarbeidet går utrolig bra. Det er tredje gangen jeg jobber i World Economic Forum, så vi har funnet tonen, og har en bra arbeidsfordeling. Han har på mange måter vært en mentor for meg opp gjennom årene. Hvis vi begge to er i Genève, møtes vi klokken ni hver dag. I snitt møtes vi to-tre ganger i uken. Da gjennomgår vi større saker og prioriteringer.
– Schwab begynner å bli gammel. Skal du overta for ham etter hvert?
– Jeg er veldig fornøyd med den rollen jeg har. Jeg har ikke tenkt å bli styreleder i World Economic Forum. Så må vi heller ikke glemme at mentoren til Klaus Schwab er Henry Kissinger, og han er 97 og still going strong, sier Brende.
– Så dette kan ta tid?
– Jeg har det veldig bra, sier han.
Brende bor nå i Genève, mens hans kone, som er tingrettsdommer i Oslo, pendler opp og ned. Ungene er blitt studenter og er ute av redet.
– Du leder en virksomhet som er større enn de fleste norske bedrifter.
– Og departementer. Kanskje med unntak av utenriksdepartementet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
- Bolsonaro mener vekst er like viktig som naturvern: – Man bør ikke legge mer vekt på det ene enn det andre
- «Folk vil le av oss om 20 år», sa McKinsey-topp. Men ny rapport som presenteres i Davos i dag gir fremtidshåp
- Kinas president frykter «sorte svaner», «grå neshorn» og «zombier»: – Dette kan bli en eksplosiv cocktail