– Frankrike er tilbake i Europas kjerne, sa Macron, på engelsk, i sin tale i Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos onsdag. Deretter slo han over til fransk og fortalte om sin visjon om en «sosial overenskomst» for globalisering.

Globalt samarbeid trengs for å unngå det Macron kalte uhemmet bruk av skattemessige virkemidler. Han fremhevet sine egne økonomiske reformer i Frankrike etter at han kom til makten i mai i fjor.

– Verden beveger seg nå mer mot økt proteksjonisme. Vi river ned det som globaliseringen har oppnådd, sa Macron, som har bakgrunn som investor i investeringsbanken Rothschild.

Macron skisserte en tiårsplan som viser at EU kan bli en økonomisk, sosial, grønn, vitenskapelig og politisk verdensmakt, i stand til å handle annerledes enn USA og Kina. Fokus må være på energi, digital teknologi, migrasjon og investeringer, og EU må kjempe for frihet, likhet og rettferdighet, fortalte han.

– Vi trenger et sterkere Europa for å unngå fragmentering av verden, sa Macron, som kunngjorde at Frankrike etablerer et fond på 10 milliarder euro til finansiering av forskning og utvikling.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel sto på talerstolen før Macron. Hun snakket også varmt om global frihandel.

– Vi tror ikke at man oppnår en fin fremtid ved å stenge seg inne, isolere seg. Proteksjonisme er ikke svaret, sa Merkel, dagen før USAs president Donald Trump ankommer toppmøtet.(Vilkår)

Canadas statsminister: – Når kvinner snakker ut, er det vårt ansvar som ledere å lytte – og å tro
«Justin Trudeau har litt av de samme taleegenskapene som Barack Obama. Han blir ikke brydd av å ta de store ordene i bruk eller legge på en god dose moralsk patos.» skriver Kjetil B. Alstadheim i sin skisse fra Davos. Les den i lenken under.
01:46
Publisert: