«Skolstrejk för klimaet» står det på en håndlaget plakat i bakgrunnen.

– Our house is on fire. I am here to say our house is on fire, sier Greta Thunberg foran en haug internasjonale journalister på en pressekonferanse siste dagen av World Economic Forum i Davos.

Det er fortsatt 113 seter ledige når den tyske forbundskansleren Angela Merkel taler, men hos sidearrangementet i Science Lab er det fullt. Tema: Moral, beslutninger og lykke.
Det er fortsatt 113 seter ledige når den tyske forbundskansleren Angela Merkel taler, men hos sidearrangementet i Science Lab er det fullt. Tema: Moral, beslutninger og lykke. (Foto: Ørjan F. Ellingvåg)

Thunberg (16) fra Kringlaskolan i Södertälje ble internasjonalt kjent da hun i fjor innledet en skolestreik for klima-krafttak. Dermed er hun blitt invitert til å delta i Davos.

Den humanitære organisasjonen Crossroads Foundation hadde gjort om kjelleren på Hilton Garden til et interaktivt og intenst rollespill der man kunne sette seg inn i hvordan det er å være på flukt.
Den humanitære organisasjonen Crossroads Foundation hadde gjort om kjelleren på Hilton Garden til et interaktivt og intenst rollespill der man kunne sette seg inn i hvordan det er å være på flukt. (Foto: Ørjan F. Ellingvåg)

De drøyt 3000 fremmøtte her nede er en fargerik forsamling. Her er milliardærer som Bill Gates og George Soros, her er statsledere som Angela Merkel, prinsene William og Haakon og et tusentall toppsjefer som betaler i dyre dommer for å delta.

På toppen kommer aktivistene, akademikerne, popstjerner som Bono og Will.I.am, gjerne med appeller til klimahandling, fattigdomsbekjempelse, fred og fordragelse. Samt de 500 journalistene.

Kronprins Haakon måtte gjennom id-sjekk på vei inn for å høre Nina Jensen og Al Gore snakke om hav og klima.
Kronprins Haakon måtte gjennom id-sjekk på vei inn for å høre Nina Jensen og Al Gore snakke om hav og klima. (Foto: Ørjan F. Ellingvåg)

Så sitter de en uke innendørs i en av verdens flotteste og mest utilgjengelige alpedaler. Alpinbakkene er folketomme. Halve poenget med lokasjonen er visst at deltagerne er tvunget til å være samlet her i denne merkelige landsbyen over litt tid, og ikke bare fly inn og ut.

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel sammen med grunnleggeren av World Economic Forum, Klaus Schwab.
Den tyske forbundskansleren Angela Merkel sammen med grunnleggeren av World Economic Forum, Klaus Schwab. (Foto: Ørjan F. Ellingvåg)

Thunberg er ikke den som flyr. Hun har tatt seg hele veien fra Sverige til Davos gjennom en 32 timer lang togreise. Under forumet har hun bodd i teltleiren Arctic Camp, et passende navn når temperaturen har vært nede i 15–20 minusgrader. Davos ligger på 1500–1600 meter over havet. Ennå er byen en sikker vinterdestinasjon.

Onsdag deltok Thunberg i en paneldebatt med blant andre den franske sentralbanksjefen og toppsjefen i Expedia Group. Men da Thunberg kom med sine klimaappeller på pressekonferansen i Davos fredag, var mange av de internasjonale jetsetterne allerede på vei hjem. Fredag var trafikken av privatfly så tett ut fra Zürich Lufthavn, at det oppsto kø i tysk luftrom.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Isbroddforhandleren er ute til lunsj.
Isbroddforhandleren er ute til lunsj. (Foto: Ørjan F. Ellingvåg)
Noen har hengt opp plakater i Davos med skriften «WEFs managers: Listen to Greta – The Truth».
Noen har hengt opp plakater i Davos med skriften «WEFs managers: Listen to Greta – The Truth». (Foto: Ørjan F. Ellingvåg)
DNs politiske redaktør: Hva får man ut av å gå på cocktail-selskap med Facebook? I alle fall én innrømmelse
01:51
Publisert: