Mens store deler av den vestlige verden var midt oppe i en dyp finanskrise høsten 2008, var indiske entreprenører i ferd med å selge selskaper til utenlandske partnere. Eierne rasket til seg rekordstore beløp på svært omstridte – og ofte ulovlige – transaksjoner.

Solgte familieselskapet

Drømmen om det folkerike indiske markedet med over 1,3 milliarder innbyggere har alltid vært sterk hos utenlandske investorer. Det mangler ikke på advarsler fra selskaper som har brent seg etter å ha svidd av milliardbeløp.

Det indiske farmasiselskapet Ranbaxy ble i løpet av 1990-tallet en av verdens største produsenter av generiske medisiner. Den indiske Singh-familien kontrollerte det som etter hvert ble et av de mest verdifulle selskapene ved Mumbai-børsen.

Brødrene Malvinder og Shivinder Singh solgte 63 prosent av aksjene til det japanske farmasiselskapet Daiichi-Sankyo for 4,6 milliarder dollar (42 milliarder kroner) i 2008. Nå er de tiltalt for å ha forfalsket regnskaper og svindlet kjøperne.

De skal ha flyttet deler av gevinsten fra salget til finansinstitusjonen Religare Finvest, som igjen ga lån til Singh-familien og selskaper kontrollert av brødrene og venner. De ble varetektsfengslet sist fredag.

«De siktede underslo systematisk penger for egen vinning», opplyser politiet i Delhi i tiltalen.

Næringslivstopper fengslet

Det var ikke bare Singh-brødrene som tjente stort på kapitalsterke utenlandske selskaper. Telenor inngikk en avtale med eiendomsutvikleren Ramesh Chandra, som hadde sikret seg verdifulle mobillisenser.

Telenors India-eventyr kostet aksjonærene rundt 30 milliarder kroner og deler av Chandra-familien ble idømt fengselsstraffer for korrupsjon. En rekke andre transaksjoner er under etterforskning, og næringslivstopper er etterlyst internasjonalt.

Noen av Indias mest innflytelsesrike familier skal ha lurt banker og småaksjonærer. Verdiene ved Mumbai-børsen ble mer enn halvert i løpet av 2008. Etterforskerne forsøker å finne ut hvor pengene har havnet.

– Jeg er pengelens og forsvarsløs. Det er en annen person som burde blir arrestert, sa Malvinder Singh under fengslingshøringen sist fredag, hvor han og broren ble varetektsfengslet.

Oppkjøpet av Ranbaxy var det største i Indias historie i 2008. Singh-brødrene er dømt til å tilbakebetale 4,5 milliarder kroner for å ha gitt feilaktige opplysninger i forbindelse med oppkjøpet til de nye japanske eierne, som siden har solgt selskapet videre.

Milliarder til sektguru

Advokaten sa at etterforskerne ikke har gjort jobben sin og arrestert feil personer.

– Min klient har ikke penger. Han er blakk. Døren som vil åpne for hvor pengene kan befinne seg, er en person som leder en viktig religiøs organisasjon, sa Malvinder Singhs advokat, Manu Sharma, under fengslingshøringen, ifølge Indian Express.

Sektguruen Gurinder Singh Dhillon skal ha mottatt rundt åtte milliarder kroner fra brødrene, ifølge indiske medier.

– Denne personen leder stiftelsen Radha Soami Satsang Beas. Han er en svært mektig mann og har betydelig politisk innflytelse, sa advokaten.

Gurinder Singh Dhillon avviser overfor indiske medier at han skylder penger til brødrene eller selskaper som de har kontrollert.

Radha Soami Satsang Beas er en sekt med rundt fire millioner tilhengere. Rundt 8000 av disse bor i et område ved Beas-elven i Nord-India. Singh-brødrene var inntil nylig trofaste tilhengere av sekten. Så sent som i fjor uttrykte de støtte til sektguruen.

«Antydninger om at Dhillon har forårsaket de økonomiske problemene er usanne. Malvinder og Shivinder er entydige om at Dhillon er deres åndelige leder. Han har alltid handlet ut av kjærlighet og har alltid ivaretatt brødrenes beste interesser», sa brødrene i en uttalelse, ifølge Financial Chronicle.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.