Før massakren som krevde minst 59 menneskeliv i Las Vegas, hadde ledende republikanere

i Representantenes hus inne et forslag om å gjøre det lettere å kjøpe lyddempere, og at personer autorisert til å bære skjulte våpen skal kunne ta med seg våpen inn i andre delstater.

Republikanerne har sett lyst på å få lovendringene gjennom, ettersom de har majoritet både i Representantenes hus og Senatet, og en alliert i president Donald Trump. Etter skytemassakren er det imidlertid uklart når, eller om, det vil bli stemt over forslaget.

Krever handling

– Hva Kongressen kan gjøre, og hva Kongressen må gjøre, er å lage lover som gjør at våre medborgere er trygge, sa demokraten Chuck Schumer i Senatet, dagen etter skytingen.

Videre uttalte Schumer at en god begynnelse vil være å lage lover som hindrer våpen fra å havne i feil hender.

Også den demokratiske senatoren Chris Murphy, en forkjemper for strengere våpenkontroll, uttalte at det nå er på tide at Kongressen foretar seg noe.

Skytemassakren i Las Vegas er den største i moderne amerikansk historie, men Kongressen har i etterkant av tidligere massakrer i Colorado, Connecticut og Florida, ikke lyktes i å gjennomføre endringer i våpenloven.

Vil ikke diskutere

President Donald Trump ville ikke svare på spørsmål om skjerpede våpenlover da han fordømte skytemassakren i Las Vegas. Han uttalte at massakren var en «handling av ren ondskap».

– Det er en tid og et sted for politisk debatt, men nå må vi stå sammen som et land, sa Trumps talskvinne Sarah Sanders mandag kveld.

– Motivet er ennå ikke fastslått og når vi ikke har alle fakta om hva som skjedde i går kveld, vil det være forhastet å diskutere politikk, sa hun.

Liberal våpenlov

Gjerningsmannen i Las Vegas, Stephen Craig Paddock, hadde trolig ingen problemer med å skaffe seg våpen, ettersom Nevada har en av USAs mest liberale lovgivninger når det gjelder våpen.

Alle kan kjøpe så mange gevær, haglgevær og pistoler de ønsker i Nevada, og det er heller ingen begrensninger for mye ammunisjon som kan kjøpes.

Våpnene er ikke registrert og det finnes derfor ingen grense for hvor mange våpen og hvor store mengder ammunisjon de enkelte kan ha, ifølge nettstedet nevadacarry.org.

Automatgevær og maskingevær kan også kjøpes over disk, dersom det skjer i tråd med føderal lovgiving.

Bæres fritt

Ifølge BBC er det heller ingen ventetid ved kjøp av våpen i Nevada.

Innbyggerne i delstaten kan også fritt bære våpnene på seg, så sant de er synlige. Bare om våpnene blir båret skjult kreves attest fra politiet, og aldersgrensen er da 21 år.

Personer under 18 år kan også bære våpen om de har tillatelse fra voksne som befinner seg i nærheten.

Forretninger som selger våpen er lovpålagt å gjennomføre en sikkerhetssjekk av kjøperen, og personer som er dømt for forbrytelser med en strafferamme på mer enn ett år, får ikke kjøpe våpen.(Vilkår)