Fra 2011 til 2016 hentet Uber inn over 14 milliarder dollar fra investorer for å satse i USA, Europa og Asia. Det ble etablert et eget selskap i Kina som skulle kapre det kinesiske markedet.

Det ble et dyrt Kina-eventyr.

Konkurransen fra lokale selskaper ble for hard og Uber ble til slutt slukt av kinesiske Didi Chuxing i fjor. 

Uber innrømmet i fjor at de tapte over en milliard dollar årlig i Kina. Nå puster konkurrenten, malaysiske Grab, Uber i nakken.

Knuser Uber

Den 35 år gamle malaysiske entreprenøren Anthony Tan etablerte Grab Taxi for fem år siden som en direkte konkurrent til Uber.

Uber har forsøkt å få fotfeste i Sørøst-Asia, men møter motstand fra både myndigheter og drosjenæringen. I Thailand er tjenesten erklært ulovlig og sjåfører ilagt bøter.

I motsetning til Uber har Grab forsøkt å jobbe sammen med lokale myndigheter i Sørøst-Asia og drosjenæringen for å finne løsninger.

På mandag ble det bekreftet at selskapet har hentet inn i overkant av 16 milliarder kroner fra japanske og kinesiske investorer. De planlegger å hente inn ytterligere fire milliarder kroner i løpet av sommeren fra andre investorer – til sammen 20 milliarder kroner.

– Grab har vært mye mer offensiv enn Uber, foretatt nye oppkjøp og lansert nye tjenester i Sørøst-Asia. Uber må før eller senere bestemme seg for hva de vil gjøre, sier direktør Ajay Sunder hos Frost & Sullivan til Bloomberg News.

Grab tilbyr ikke bare drosjetjenester, men har også motorsykkeldrosjer og leveringstjenester av varer. I Thailand kan en bestille produkter fra matvarebutikker og få disse levert på døren av Grab-sjåfører. 

Daglig foretar Grab rundt tre millioner turer i Sørøst-Asia og er en klar markedsleder.

Skal endre verden

Den japanske investoren Masayoshi Son, Japans rikeste, leder an forsøket på å kjøre Uber vekk fra Asia. 

Son etablerte Softbank tidlig på 1980-tallet. Softbank har tidligere investert fem milliarder dollar i kinesiske Didi Chuxing. Didi deltar også i kapitalutvidelsen hos Grab.

Sons kongstanke er å utvikle digitale løsninger som vil forenkle handel, logistikk, finans og kommunikasjon – og knytte alt sammen. Softbank eier det britiske selskapet ARM, som har utviklet prosessorer til de fleste smarttelefoner i verden – blant annet Apples Iphone.

– Selv om vi tar alle smarttelefoner i hele verden vil det til sammen kun være rundt syv milliarder enheter. Vi ønsker å koble sammen 1000 milliarder enheter. Vi skal endre verden, sa Son på konferansen «Softbank World 2017» i forrige uke.

Softbank var den første større investoren i det kinesiske internettselskapet Alibaba. Investeringen på 20 millioner dollar er nå verdt over 80 milliarder dollar. Alibaba kjøpte i fjor den sørøstasiatiske konkurrenten Lazada for en milliard dollar.(Vilkår)

Halodi Robotics
Robotics har laget prototyper på menneskeroboter. Målet er at robotoen Eve skal fungere som hjemmerobot og gjøre de aller fleste oppgavene mennesker kan, typ husarbeid.
02:10
Publisert: