Det er ti år siden Garrett Camp og Travis Kalanick gikk svanger med transportdelingsappen Uber. Det har vokst opp konkurrenter over hele verden. Uber samarbeider med mange av transportdelingstjenestene via Softbank, som er storaksjonær i mange selskaper.

– Betydelig oppside

Etter flere uker med spekulasjon bekreftet Uber tirsdag at de vil betale 3,1 milliarder dollar for transportdelingstjenesten Careem, som tilbyr transportdelingstjenester i 15 land i Midtøsten. Investorer har satset 772 millioner dollar på selskapet siden etableringen i 2012.

Ubers konsernsjef Dara Khosrowshahi sier i en uttalelse at Careem vil fortsette som et eget merkenavn. Dette er det største oppkjøpet Uber har foretatt.

– Careem har spilt en nøkkelrolle i å modernisere urbane områder i Midtøsten og er et av de mest vellykkede oppstartsselskapene, sier Khosrowshahi, som ble satt inn for å rydde opp i Uber etter en rekke skandaler fra 2015 til 2017.

Careem har spilt en nøkkelrolle i å modernisere urbane områder i Midtøsten og er et av de mest vellykkede oppstartsselskapene
Dara Khosrowshahi, konsernsjef i Uber

Careem har vært en sjelden enhjørning blant oppstartsselskaper i Midtøsten, hvor statsselskaper og familier med store formuer dominerer. Selskapet ble etablert som en bookingtjeneste av pakistaneren Mudassir Sheikha og svensken Karl Magnus Olsson.

Begge har bakgrunn fra konsulentselskapet McKinsey. Ifølge Menabytes har de to grunnleggerne en tosifret eierandel i selskapet. De investerte opprinnelig en halv million dollar av egne penger. Dette betyr en milliardgevinst i kroner på begge.

1,4 milliarder dollar av oppgjøret er kontanter. Resten er i aksjer når avtalen gjennomføres, men med en garantert minstepris.

– Det er en betydelig oppside hvis aksjene går høyere enn 55 dollar, sier finansprosessor Meziane Lasfer ved Cass Business School i Dubai til Bloomberg.

Kjører mot børsnotering

Uber gjør seg klar til børsnotering i USA. Softbank kjøpte ut en del ansatte i fjor, har tilført Uber kapital og har stått bak en konsolidering hvor Uber vil samarbeide med andre transportdelingselskaper i de fleste regioner.

Uber-konkurrenten Lyft viser seg frem til investorer denne uken i forbindelse med et «road show» og en emisjon før børsnotering. Den antatte børsverdien ligger på rundt 23 milliarder dollar. Uber hadde en seks ganger høyere omsetning i 2018 enn Lyft.

Til tross for veksten, har Uber fortsatt milliardunderskudd. Fjorårets underskudd er imidlertid lavere enn underskuddet i 2017, som var på 2,2 milliarder dollar.

Ifølge Fortune kan Uber bli en av de fem største børsnoteringene i amerikansk historie med en antatt verdi på mellom 100 og 120 milliarder dollar. Børsnoteringen ventes å finne sted i andre kvartal.

Uber satser også på sykler og scootere, samt investeringer innen matlevering og varebiler.

I april i fjor kjøpte Uber selskapet Jump Bikes, som driver med deling av hovedsakelig elektriske sparkesykler og elsykler, for 200 millioner dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sender fly til flykirkegård: – Det er ikke et sted du lagrer fly for én uke, sier flyekspert.
00:55
Publisert: