Etter at Mays parti mistet flertallet i Parlamentet i valget i forrige uke, ble det raskt klart at statsministeren ville søke støtte hos Democratic Unionist Party (DUP).

Tirsdag skal May møte DUPs leder Arlene Foster for å bli enige om prinsippene for en samarbeidsavtale. Planen er at DUP skal fungere som støtteparti for en mindretallsregjering ledet av May.

Hvilke krav DUP vil stille i samtalene, er ikke kjent. Men partiets EU-syn og konservative kristne verdier har fått mye oppmerksomhet i kjølvannet av parlamentsvalget.

Konflikten i Nord-Irland

DUP ble grunnlagt av Ian Paisley i 1971, på et tidspunkt da Nord-Irland var rammet av væpnet konflikt mellom protestantiske unionister og katolikker som ønsket løsrivelse fra Storbritannia.

I denne perioden hadde DUP forbindelser til halvmilitære grupper som deltok i konflikten. Men etter at konflikten tok slutt, har partiet i en lang periode styrt Nord-Irland sammen med sin tidligere erkefiende Sinn Féin.

I tillegg til å ha representanter i den regionale folkevalgte forsamlingen i Nord-Irland, er DUP blitt valgt inn i Parlamentet i London – noe som nå har gitt partiet en nasjonal vippeposisjon.

Kristne fundamentalister

Parti-grunnleggeren Paisley var i sin tid også grunnlegger av en kirke som beskrev seg selv som fundamentalistisk.

Selv om partiet i årenes løp har moderert seg i sosiale spørsmål, har det fortsatt svært konservative standpunkter. Partiet er motstander av likekjønnede ekteskap og svært kritisk til abort.

En rekke ledende DUP-medlemmer vil ha undervisning i skolene som baserer seg på Bibelens skapelsesberetninger. I tillegg er flere DUP-politikere svært kritiske til klimaforskning og tiltak for å bekjempe klimaendringene.

DUP støtter Storbritannias løsrivelse fra EU, men er opptatt av at brexit ikke må gjøre det vanskelig å krysse grensa mellom Nord-Irland og Irland. Mange er derfor spent på om DUP vil påvirke Theresa Mays posisjoner i brexit-forhandlingene med EU.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nato-sjefen: – Terror har blitt en alvorlig trussel for oss alle
Jens Stoltenberg turnerer Amerika for å bygge opp det Donald Trump river ned.
01:44
Publisert: