President Donald Trump overrasker stadig sine partifeller i det Republikanske parti. Da Kongressen behandlet en økning av det såkalte gjeldstaket og hjelp til ofre etter orkanen Harvey onsdag, støttet Trump forslaget fra Demokratene.

Det vil si at de føderale myndighetene kan fortsette å ta opp lån for å betale ut lønninger til ansatte i statsforvaltningen. I realiteten gikk den amerikanske staten tom for penger i september, men med politikernes enighet, kan nye lån tas opp. Den amerikanske grunnloven inneholder en bestemmelse om at staten ikke kan misligholde gjelden sin. Istedenfor å gå mot mislighold, tas nye lån opp.

«Håpløst» forslag

Demokratenes forslag var å utsette fristen for å nå det såkalte gjeldstaket, altså hvor mye gjeld føderale myndigheter kan ta opp, i tre måneder frem til 15.desember.

Tidligere på dagen kalte den høytstående republikaneren Paul Ryan forslaget fra Demokratene for «håpløst» og «latterlig», skriver Bloomberg.com.

Republikanerne har jobbet for få til enighet om å høyne gjeldstaket frem til etter Kongressvalgene i november 2018, men Trump satte kjepper i hjulene for denne strategien etter dagens beslutning.

Håper på mer samarbeid

Ifølge Bloomberg sa Trump til journalister som var med i det amerikanske presidentflyet Air Force One at forslaget fra Demokratene var «veldig bra».

Lederne på demokratenes side, sier de ser frem til mer samarbeid.

«Begge sider har alle intensjoner om å unngå brudd på gjeldsbetingelsene i desember og vi ser frem til å jobbe sammen om mange saker fremover», sa lederen for Demokratene i Senatet, Chuck Schumer og Demokratenes leder i Kongressen, Nancy Pelosi i en felles uttalelse etter møtet med presidenten i ettermiddag. Partiene ble også enige om bevilge 7,4 milliarder dollar for å hjelpe de som er blitt rammet av orkanen Harvey. (Vilkår)

Italiensk spesialslipp på Polet: Her er de beste kjøpene
DNs vinekspert gir deg tips til de beste kjøpene her.
01:47
Publisert: