Alarmen gikk onsdag ved Demokratenes hovedkvarter i Washington. Partiet varsler sporenstreks FBI da det var mistanke om et stort og «sofistikert» hackerangrep mot partiets viktigste server.

Nervene er i høyspenn og datasikkerheten kraftig innskjerpet etter de russiske hackerangrepene i forbindelse med presidentvalget høsten 2016. Angrep mange, både demokrater og andre, mener de russiske hackerangrepene vippet valgseieren i Donald Trumps favør.

Nå viser det seg at det var falsk alarm. Det var Det demokratiske partiet i Michigan, som formelt er en separat forretningsenhet, som hadde «angrepet» partiets sentrale servere. Slike interne tester er ikke uvanlige, hverken i opplæringsøyemed eller for å teste egne sikkerhetsrutiner.

Den falske alarmen er lettere pinlig for partiet, spesielt siden FBI ble involvert og pressen informert. På den annen side viser dette at både årvåkenheten og sikkerheten er på plass foran det meget viktige mellomvalget i november.

Best ut av tildragelsen kommer datasikkerhetsselskapet Lookout, som har utviklet en meget avansert teknologi for å avsløre falske nettsteder som utfører såkalt «phishing».

Den siste uken har det kommet rapporter om at særlig russiske og iranske hackere fortsatt angriper amerikanske servere, nå også republikanske tenketanker og politikere. Russland har gjentatte ganger avvist at russiske myndigheter står bak, noe amerikanerne ikke tror noe på og har blant annet svartelistet navngitte russiske etterretningsoffiserer og strammet til de økonomiske sanksjonene mot Russland.

Et samstemt amerikansk etterretningsmiljø advarer mot at det langt fra er gjort nok fra Washington for å beskytte viktig teknologisk infrastruktur, blant annet foran valget i november. Opposisjonen mener president Trump tar altfor lett på dette, og at presidenten nærmest opptrer som en apologet overfor Russlands president Vladimir Putin.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Per Nilsen har spesialisert seg på sjeldne skip og fly
Modellbyggeren har skip, skuter og bombefly i stuen, i kjelleren, på kjøkkenet – og på soverommet.
03:24
Publisert: