Mandag ble høringen om  mulig russisk innblanding i den i den amerikanske valgkampen innledet i etterretningskomiteen i Representantenes hus. 

FBI-sjef James B. Comey bekrefter nå at det er innledet etterforskning om hva som skjedde i forbindelse med valget. Noe av det etterforskningen skal avklare, er mulige bånd mellom Donald Trumps kampanje-apparat og russiske myndigheter, ifølge New York Times.

– Jeg har fått i oppgave av justisdepartementet å bekrefte at FBI, som en del av vårt etterretningsoppdrag, etterforsker russiske myndigheters forsøk å forstyrre presidentvalget i 2016, sa Comey til komiteen mandag.

– Og det inkluderer etterforskning av alle mulige bånd mellom personer tilknyttet Trump-kampanjen og russiske myndigheter og om det noen form for koordinering mellom kampanjen og russiske fremstøt, uttalte FBI-sjefen i høringen.

Slo tilbake på Twitter

Allerede før høringen startet var Trump ute på Twitter.

"Hva med all kontakt mellom Clintos kampanje og russerne?" spurte han på Twitter.

I høringen tilbakeviste FBI-sjefen Trumps påstander om at Obama-administrasjonen avlyttet hans forretningskompleks Trump Tower.

– Jeg har ingen opplysninger som underbygger de tweetsene og vi har nøye gjennomgått FBI, uttalte Comey.

– Dette er heller ikke noe en president kunne ha beordret, la han til og understreket at avlytting alltid må godkjennes av en domstol.

Antydningen om russisk innblanding vekker sterke reaksjoner blant demokratene.

– Hvis noen i Trump-kampanjen, eller noen tilknyttet dem, har hjulpet eller bistått russere, vil det ikke bare være alvorlig kriminalitet, det vil også være en av de mest sjokkerende svik i vår demokratiske historie, sa demokratenes komitémedlem Adam Schiff i høringen.

Hacking-påstander

FBI anklaget i januar Russland for å ha hacket Demokratenes nasjonalkomité før presidentvalget i USA, angivelig for å sverte Hillary Clinton og hjelpe Donald Trump til seier.

Amerikanske medier har tidligere avdekket at valgkampmedarbeidere og andre personer med tilknytning til Trump gjentatte ganger før valget hadde kontakt med russiske etterretningsagenter.

Flere medier har også meldt at Russland ifølge ubekreftede opplysninger tilbød Trump lukrative forretningsavtaler i årene før han besluttet å stille til valg, angivelig for å kjøpe seg framtidig innflytelse.

I februar ble Trump tvunget til å sparke sin nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn etter avsløringer om at han hadde hatt skjult kontakten han hadde hatt med Russlands USA-ambassadør Sergej Kisljak.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.