Opp mot 150.000 mennesker deltok i søndagens demonstrasjon, som har fått navnet Heltemarsjen, ifølge NTB.

Men store politistyrker var utplassert, og videoer og bilder som er delt på sosiale medier, viser maskert opprørspoliti, både i uniform og i sivil, som går hardt til verks og pågriper flere hundre demonstranter. Flere av dem ble tatt mens de var på vei til demonstrasjonen, ifølge det uavhengige nettstedet Tut.by.

Det hviterussiske innenriksdepartementet opplyste på ettermiddagen at om lag 250 personer var pågrepet kort tid etter at demonstrasjonen hadde startet.

Piggtråd

Myndighetene hadde på forhånd begrenset tilgangen til internett, og flere metrostasjoner var stengt i et forsøk på å hindre folk i å ta seg til sentrum av hovedstaden.

Politiet hadde også blokkert veier og satt opp piggtråd flere steder for å holde demonstrantene unna. Men til liten nytte. Folk strømmet inn mot sentrum av byen.

– Jeg kommer hit for friheten, og jeg vil fortsette å protestere med fredelige midler til vi vinner, sier 60 år gamle Oleg Zimin, til nyhetsbyrået AFP.

Opposisjon sleder i fengsel

Store demonstrasjoner har preget Hviterussland etter det omstridte presidentvalget i landet 9. august der president Aleksandr Lukasjenko fikk over 80 prosent av stemmene. Opposisjonen sier valget var preget av omfattende fusk.

I flere av demonstrasjonene har over hundre tusen mennesker deltatt, og forrige søndag ble over 600 pågrepet av politiet.

Tirsdag ble en av de fremste opposisjonslederne, Maria Kolesnikova, pågrepet etter at hun hadde motsatt seg å bli deportert til Ukraina ved å rive i stykker passet sitt på grensen. Hun sitter nå i et fengsel utenfor Minsk

Også lørdag var den hviterussiske hovedstaden preget av protester da flere tusen kvinner marsjerte gjennom byens gater. Det ble sammenstøt med politiet, og flere titalls demonstranter ble pågrepet.

Lukasjenko møter Putin mandag

Lukasjenko, som har styrt Hviterussland i 26 år, har så langt nektet å gå av som følge av protestene. Mandag reiser han til Moskva der han skal møte Russlands president Vladimir Putin.

Flere analytikere mener at Putin kan forsøke å utnytte Lukasjenkos politiske sårbarhet for å vri innrømmelser fra ham, men eventuelle avtaler som kompromitterer Hviterusslands suverenitet og uavhengighet, vil trolig gjøre de hviterussiske demonstrantene enda mer opprørt.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.