Det hvite hus vurderer minst seks ulike personer som den mulige neste sentralbanksjefen i USA, ifølge tre kilder med kjennskap til saken.

Bredden i søket strider mot den gjengse oppfattelsen i Washington og på Wall Street om at det hele kun er et kappløp mellom Donald Trumps økonomiske rådgiver Gary Cohn og nåværende sentralbanksjef Janet Yellen, som har et åremål som går ut i februar.

Her er noen av utfordrerne som skal være involvert i prosessen:

  • Kevin Warsh: Finansmann, advokat og tidligere sentralbankstyremedlem
  • Glenn Hubbard: Økonomiprofessor ved Columbia University
  • Jon Taylor: Økonomiprofessor ved Stanford University
  • Lawrence Lindsey: Tidligere økonomisk rådgiver for president George W. Bush
  • Richard Davis: Tidligere toppsjef i US Bancorp
  • John Allison: Tidligere toppsjef i BB & T Corp.

Kritiserte Trump

Donald Trump sa i juli at Yellen og Cohn – som tidligere hadde en toppstilling i forretningsbanken Goldman Sachs – ble vurdert til stillingen som sentralbanksjef fra februar neste år.

Ny sentralbanksjef? Kevin M. Warsh.
Ny sentralbanksjef? Kevin M. Warsh. (Foto: Reed Saxon/AP/NTB Scanpix)
Ny sentralbanksjef? Glenn Hubbard
Ny sentralbanksjef? Glenn Hubbard (Foto: Lucas Jackson/Reuters/NTB Scanpix)
Ny sentralbanksjef? Jon Taylor.
Ny sentralbanksjef? Jon Taylor. (Foto: Wikimedia Commons)
Ny sentralbanksjef? Lawrence Lindsey.
Ny sentralbanksjef? Lawrence Lindsey. (Foto: Carol T. Powers/AP/NTB Scanpix)
Ny sentralbanksjef? John Allison.
Ny sentralbanksjef? John Allison. (Foto: Evan Vucci/AP/NTB Scanpix)
Ny sentralbanksjef? Richard Davis.
Ny sentralbanksjef? Richard Davis. (Foto: J. Scott Applewhite/AP/NTB scanpix)

Siden da har Cohns muligheter blitt mer usikre etter at han offentlig kritiserte Trumps uttalelser i etterkant av sammenstøtene mellom høyreekstreme og motdemonstranter i Charlottesville i Virginia.

Wall Street Journal skrev denne uken at Trump neppe vil plukke Cohn til jobben, og tre personer nær Trump sier til Bloomberg at Cohns utsikter til toppstillingen er redusert.

Men kilder opplyser at Trump så langt ikke har brukt mye energi på å søke etter den neste sentralbanksjefen. Foreløpig utføres arbeidet av medarbeidere som så langt ikke er klare for å presentere Trump med en kortliste over klarerte kandidater. John DeStefano – som er Trumps rekrutteringssjef – leder jakten.

Klinsj med Bannon

Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon kom på kant med den mer moderate Cohn da de begge jobbet i Det hvite hus. I et intervju med tv-programmet «60 minutes» som skal sendes søndag sier Bannon at Cohn «absolutt» bør gå av.

Donald Trump sa i juli at hans økonomiske rådgiver Gary Cohn ble vurdert til stillingen som sentralbanksjef. Siden da har Cohns muligheter blitt mer usikre etter at han offentlig kritiserte Trumps uttalelser i etterkant av sammenstøtene mellom høyreekstreme og motdemonstranter i Charlottesville i Virginia.
Donald Trump sa i juli at hans økonomiske rådgiver Gary Cohn ble vurdert til stillingen som sentralbanksjef. Siden da har Cohns muligheter blitt mer usikre etter at han offentlig kritiserte Trumps uttalelser i etterkant av sammenstøtene mellom høyreekstreme og motdemonstranter i Charlottesville i Virginia. (Foto: Michael Sohn/AP/NTB scanpix)

Å ha troverdige ledere på toppen i sentralbanken er kritisk for stabiliteten til finansmarkedene. For øyeblikket er investorene tålmodige og stoler på Yellens ledelse i påvente av presidentens valg. Trump sa i juli at han sannsynligvis ikke vil bestemme seg før ved utgangen av året.

Dette kan være USAs nye sentralbanksjef

Trump har muligheten til å fylle fire av de syv plassene i sentralbankstyret – «Federal Reserve Board of Governors». Visesentralbanksjef Stanley Fisher sa onsdag at han vil trekke seg neste måned. Det var en overraskende beslutning med tanke på at han har ni måneder igjen av sitt åremål.

Trenger senatets godkjennelse

Politisk analytiker Jaret Seiberg i selskapet Coven & Co. uttalte til Bloomberg-tv denne uken at det har vært vanskelig å fylle plassene i sentralbankstyret, noe han mener er overraskende gitt at Trump tidligere har sagt at han ville «ta tilbake kontrollen» over sentralbanken.

Randal Quarles, som jobbet i finansdepartementet under George W. Bush, ble torsdag godkjent av Senatets banekomité for å fylle en av de ledige plassene. Hele senatet må imidlertid også gi sin godkjennelse.

En annen som vurderes til en plass i sentralbankstyret, er den anerkjente økonomen Marvin Goodfriend fra Carnegie Mellon University.

Men selv med både Quarles og Goodfriend på plass, vil det kunne trengs personer til tre stillinger: Et vanlig styremedlem, visesentralbanksjef og sentralbanksjef – gitt at Trump lar Yellen fortsette.(Vilkår)

Slik feirer Nord-Korea prøvesprengingen
Nord-Korea gjennomførte nok en prøvesprenging søndag - en hydrogenbombe tre ganger så kraftig som Hiroshima-bomben i 1945.
00:46
Publisert: