Det går frem av en offisiell uttalelse på klubbens sider.

«I løpet av mitt nesten 20 år lange eierskap av Chelsea, har jeg alltid sett på min rolle som en forvalter av klubben, som har ansvar for å sikre at vi er så vellykkede som vi kan være i dag, samt bygge for fremtiden, samtidig som vi utgjør en positiv rolle i vårt lokalsamfunn. Jeg har alltid tatt beslutninger etter klubbens beste interesse. Jeg er fortsatt forpliktet til disse verdiene. Det er derfor jeg i dag gir bestyrere i Chelseas veldedige stiftelse forvaltningen og omsorgen for Chelsea FC», sier Abramovitsj i uttalelsen.

Han skriver videre «at de for øyeblikket er i den beste posisjonen til å ivareta interessene til klubben, spillerne, ansatte og fansen».

I meldingen kommer det ikke frem hvilke vurderinger Abramovitsj gjør seg om eierskapet i Chelsea på lang sikt, eller om det er noen mulighet for at dette grepet kan reverseres dersom han på et tidspunkt ikke lenger trues av sanksjoner.

Kontroversiell

Abramovitsj var den første utenlandske eieren som pøste milliardbeløp inn i en engelsk toppklubb, og fikk nærmest umiddelbart suksess etter å ha hyret den fremadstormende portugiseren José Mourinho som manager. Chelsea har under Abramovitsj' styre utviklet seg til å bli en av verdens fremste fotballklubber, og er regjerende mester i Champions League, fotballens mest prestisjefulle klubbturnering.

Men Abramovitsj har hele veien vært en kontroversiell eier, på grunn av spørsmål om måten han skaffet seg rikdommen sin, og hans nære bånd til Vladimir Putin. Etter at Russland invaderte Ukraina, har britiske parlamentsmedlemmer diskutert mulige sanksjoner mot Abramovitsj. Å fryse hans midler i US er blant sanksjonene som er blitt diskutert.

Ifølge The Guardian har Abramovitsj kraftig avvist alle rapporter om at han har nære bånd til Putin og Russland, og at han har gjort noe som gjør at sanksjoner kan innføres mot ham.

The Times: konkursfare

Den britiske avisen The Times skriver at Chelsea kan ende opp med å gå konkurs, dersom det likevel innføres slike sanksjoner mot Abramovitsj. Frysing av hans midler vil ifølge The Times kunne lede til at han vil kreve 1,5 milliarder pund i gjeld tilbakebetalt fra klubben.

Samtidig spekuleres det på at flere kan være interessert i å kjøpe Chelsea, deriblant industrimann og milliardær Sir James Ratcliffe, en av Storbritannias aller rikeste personer. Ifølge Bloomberg er det også flere potensielle amerikanske kjøpere.

Ifølge Sky Sports er ikke Chelsea til salgs, og Roman Abramovitsj ønsker ikke tilbakebetaling av lånene han har gitt til klubben. Han trekker seg tilbake fra den daglige driften for å beskytte Chelsea fra oppmerksomheten han får, melder Sky Sports-reporter Kaveh Solhekol på Twitter.

Ifølge Forbes er Abramovitsj verdens 142. rikeste person, med en anslått formue på 13,6 milliarder dollar, tilsvarende 120 milliarder norske kroner etter dagens kurs.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.