Den amerikanske superinvestoren Warren Buffett, med kallenavn «Orakelet fra Omaha», er god for 78,6 milliarder dollar (rundt 665 milliarder kroner), og nummer to på Forbes' oppdaterte oversikt over verdens mest formuende personer.

Buffett har ikke blitt rik bare ved å kjøpe. Han selger også. Som oftest med gevinst.

Nylig la han sin feriebolig i Laguna Beach i California ut til salgs for 11 millioner dollar (93 millioner kroner). Hvis han får noe i nærheten av den prisen så får han en anstendig avkastning på investeringen sin, skriver CNBC.

Buffett kjøpte nemlig ferieboligen i 1971 for 150.000 dollar, som ifølge CNBC tilsvarer rundt 900.000 dollar (7,7 millioner kroner) i dagens pengeverdi.

Og det var i forbindelse med dette kjøpet at Buffett tok opp det som ifølge ham selv er det eneste boliglånet han har hatt.

– Når jeg kjøpte den for 150.000 dollar så lånte jeg en del penger fra Great Western Savings and Loans. Så trolig la jeg bare inn 30.000 dollar eller noe sånt i egenkapital ved dette kjøpet, sier Buffett.

– Eller noe i den stilen

Han legger til at han trodde han kunne forvalte de lånte pengene bedre enn om hele kjøpet ble finansiert med egenkapital.

Det skulle vise seg å være en særdeles riktig antagelse. 

Buffett kjøpte nemlig tidlig på 70-tallet aksjer i selskapet Berkshire for tilsvarende lånesummen på 110.000 eller 120.000 tusen dollar da aksjekursen i Berkshire vaket rundt 40 dollar.

– Jeg kjøpte vel rundt 3000 aksjer i Berkshire eller noe i den stilen i forbindelse med låneopptaket – så de aksjene er vel verdt rundt 750 millioner dollar i dag (6,35 milliarder kroner), sier Warren Buffett til CNBC.

Resten er historie. I dag er Buffett både styreleder og administrerende direktør i investeringsselskapet Berkshire Hathaway som har en børsverdi på 432 milliarder dollar (rundt 3.650 milliarder kroner).

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette er verdens rikeste
De har så mye penger som de fleste bare kan drømme om. Forbes har nylig sluppet sin årlige liste over verdens rikeste mennesker. Og for det 17. gang toppes den av Microsoft-grunnlegger, Bill Gates.
01:12
Publisert: