Oppdatert artikkel

Den siste par ukene har Donald J. Trump gitt omfattende intervjuer til Time, The Economist, Wall Street Journal og kastet en av de største amerikanske fjernsynskanalene på dør.

Han har kastet reportere på dør når de har stilt vanskelige spørsmål. Rådgiverne holdes på sidelinjen og Trump får utfolde seg i fri dressur under intervjuene.

– De kveles som bikkjer

I et intervju med Time Magazine denne uken ble journalistene invitert til en fireretters middag.

Trump er den eneste som får en Diet Coke; journalistene får vann. Når kyllingen serveres er han den eneste som får ekstra saus. Til dessert får han to skjeer med vaniljeiskrem. De andre må nøye seg med en skje.

Han viser stolt frem flatskjermen han har installert med opptaksfunksjonen TiVo.

– TiVo er en av historiens beste oppfinnelser, sier han til journalistene mens han viser opptak fra en senatshøring.

– Se her, nå begynner de å kveles som bikkjer, sier han og har det moro, ifølge Time.

– Se hva som skjer. De er desperate og hiver etter pusten. Å, han kveles. Å se. Se på folkene helt bakerst. Folk gisper, kommenterer han om klippet overfor journalistene.

Han viser stolt frem Det hvite hus, privatleiligheten som tidligere presidenter har holdt unna offentligheten og teknologiske duppedingser han har fått tilgang til.

– Telefonsystemet her er bare fantastisk. Denne telefonen her; den deler ordene når vi snakker, sier han.

Dette er en teknologi som benyttes for å forhindre avlytting og ble først utviklet av Bell Labs på 1930-tallet.

– Damp, for pokker!

I det samme intervjuet forteller han hvordan han skal ha fått redusert prisen på jagerflyene F-35. Japans statsminister skal ha vært over seg av glede da han møtte Trump for første gang. Japan har bestilt den nye typen jagerfly.

«Thank you, thank you», sa Abe.

«For hva da», spurte jeg.

«Du har spart hos mange hundre millioner dollar», sa Abe, ifølge Trump.

– Tok meg kanskje en time å forhandle frem dette. Det skriver ingen om, sier han i intervjuet.

Han har problemer med å skjønne hvorfor utskytningsrampene på nye hangarskip nå skal  styres av datamaskiner og baseres på digitale løsninger.

– Det hørtes dårlig ut for meg. Digital. De bruker digitalt. Hva er digitalt? Det er veldig kompliserte ting. Du må være Albert Einstein for å skjønne dette, sier han til Time.

Trump skal ha satt foten ned for bruk av et system som er blitt utviklet og testet i over et tiår.

– Damp, for pokker. Digitalt koster hundrevis av millioner dollar. Det er ikke bra, sier han i intervjuet.

Trumponomics

The Economist har lagt ut hele intervjuet de gjorde med Trump. Han blir bedt om å forklare forskjellen mellom vanlig republikansk økonomisk politikk og «Trumponomics».

– Vel, det er et interessant spørsmål. Jeg tror ingen har stilt det tidligere, begynner han.

Kjernen er hvordan han vil reforhandle handelsavtaler og redusere det amerikanske handelsunderskuddet. Han er svært forsiktig med å kritisere Kina, hvor USA har et handelsunderskudd på rundt 350 milliarder dollar.

Han blir spurt om han vil akseptere at skattereformene vil føre til økt underskudd for USA.

– Skjønner du uttrykket «prime the pump», spør han journalisten om et uttrykk som kan oversettes med «å smøre hjulene» i form av statsstøtte eller offentlige tiltak.

– Ja, sier journalisten.

– Så du har hørt det før, spør Trump.

– Ja, bekrefter journalisten igjen.

– Jeg hadde ikke hørt det. Jeg mener, jeg fant på det for noen dager siden. Og jeg mente det var bra. Det betyr du må gjøre hva du må, sier Trump.

– Det er ..., forsøker journalisten seg på.

Wall Street Journal brukte uttrykket for første gang i 1933 og president Franklin D. Roosevelt under en tale i 1937.

Oppdatert artikkel: En tidligere versjon av artikkelen og tittelen inneholdt en grov feil. Det var ikke snakk om nye systemer i jagerfly, men i utskytningsramper for fly på nye hangerskip. Vi har rettet.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.