Et møte mellom Donald Trump og Demokratenes ledere endte ikke godt. Trump kalte Nancy Pelosi en «tredjeklasses politiker». – Trump har sammenbrudd, kontret hun.

Møtet i Det hvite hus endte brått med at demokratene forlot lokalet.

Pelosi er lederen av Representantenes hus og den høyest plasserte demokraten i det politiske hierarkiet i USA. Hun leder riksrettsprosessen som er satt i gang mot presidenten, og kan dermed ha avgjørende betydning for Trumps politiske fremtid.

Trumps regjering hadde kalt inn til møtet onsdag for å diskutere situasjonen i Syria. Det skjedde etter at Representantenes hus med stort flertall hadde vedtatt en protest mot Trumps ordre om tilbaketrekking av USAs soldater fra landet. Den ble vedtatt med 354 mot 60 stemmer.

Slikt tverrpolitisk enighet er sjelden vare i Kongressen i USA, der skillelinjene mellom partiene er knallharde.

Ren krangel

Møtet skal langt på vei ha artet seg som en ren krangel, ifølge en demokratisk rådgiver som AP har snakket med:

– Jeg hater IS mer enn du gjør, sa Trump til Pelosi på ett punkt.

– Det vet du ikke, svarte Pelosi.

– Er planen din å stole på syrerne og tyrkerne, skal demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, ha skutt inn.

– Planen vår er å trygge det amerikanske folket, skal Trump ha svart.

– Det er ikke noen plan, det er et mål, kontret Pelosi.

Deretter rettet Trump oppmerksomheten mot Pelosi, klaget over Barack Obamas «røde linje» i Syria-politikken, og skal ha kalt henne en tredjerangs politiker. Demokratene forlot deretter møtet.

Pelosi uttalte på vei ut av møtet at Trump så ut til å ha hatt et slags «sammenbrudd», og at de måtte dra fordi presidenten ikke klarte å innse sakens realiteter.

Trump uttalte senere at det var Pelosi som hadde sammenbrudd, og kalte henne «en veldig syk person».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Det første formelle steget er tatt. Slik fungerer riksrett
Video fra Dagens Næringsliv
01:15
Publisert: