For tre uker siden nedjusterte Det internasjonale pengefondet (IMF) vekstutsiktene for verdensøkonomien i år fra 3,7 til 3,5 prosent – tredje nedjustering siden juli. Det utelukkes ikke nye nedjusteringer. Utsiktene for inneværende år blir karakterisert som svært usikre.

Usikker vekst

IMFs toppsjef Christine Lagarde la ikke fingrene mellom da hun holdt et innlegg på World Government Summit i Dubai på søndag.

– Konklusjonen er at vi ser en verdensøkonomi som vokser langsommere enn vi hadde ventet, sa Lagarde.

Hun identifiserte fire «skyer» som har lagt seg over verdensøkonomien: handelskonflikter og straffetoller, usikkerhet rundt brexit, renteøkninger fra sentralbanker, og en økt svekkelse i den kinesiske veksten.

En opptrapping av handelskrigen mellom USA og Kina, som er verdens to største økonomier, har allerede spredt seg til andre land.

– Vi vet ikke hvordan resultatet av alt dette blir. Det begynner allerede å påvirke handelen og markedene, sa hun.

Lagarde kom med en kraftig advarsel til statsledere og politikere som satt i forsamlingen om ikke å falle for fristelsen om å kjøre en proteksjonistisk politikk.

– Når det er for mange skyer skal det kun et lyn til for å starte en storm, sa IMF-sjefen.

Den australske sentralbanken er den siste til å nedjustere vekstprognosene. Nå håper de på en vekst på 2,5 prosent i 12-månedersperioden frem til 30. juni – ned fra den tidligere prognosen på 3,25 prosent.

Nedtelling mot tidsfrist

USA og Kina forsøker å komme frem til en avtale før 1. mars, da våpenhvilen i handelskrigen utløper. En amerikansk delegasjon, ledet av finansminister Steven Mnuchin, ankommer Kina denne uken.

President Donald Trump har som vanlig sendt signaler som er vanskelig å tolke.

«I forrige uke sa Trump at han ikke vil møte president Xi Jinping før fristen går ut. Han har kategorisk tidligere og sagt at det ikke vil foreligge en avtale før de møtes», skriver Mizuho Securities i en ny rapport på mandag.

Mizuhos analytikere konkluderer med at det ikke vil foreligge en avtale mellom USA og Kina før fristen utløpet om knappe tre uker.

Wall Street Journal skriver at USA og Kina ikke har klart å bli enige om en liste om hva de er enige og uenige om.

Stephen Schwarzman, som leder investeringsselskapet Blackstone Group, har vært i jevnlig kontakt med Trump de siste ukene ifølge næringslivsavisen. Han har advart Trump-administrasjonen om konsekvensene for økonomien og markedene hvis det ikke blir en avtale.

Børsoppgang i Asia

De kinesiske markedene er åpne etter å ha holdt stengt i forbindelse med kinesisk nyttårsfeiring.

Det er en svak oppgang idet ettermiddagshandelen starter ved de fleste markedene.

Japan (Nikkei 225): 0,0% (stengt), Hongkong (Hang Seng): 0,3%, Kina (Shanghai): 0,9%, Sør-Korea (Seoul): 0,1%, Taiwan: 0,9%, Singapore: -0,6%, Australia (All Ordinaries): -0,1%

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Karer, har dere kontroll? Petter Stordalen skal åpne Norges største hotell om kort tid. Rekker bygningsarbeiderne å bli ferdig til åpningsfesten?
02:06
Publisert: