– Dette er en kollaps for hele forsøket på å erstatte Obamacare. Man må stille spørsmål ved håndverket til Det republikanske partiet som i årevis har profilert seg på motstand mot Obamacare. Nå har partiet flertall i begge kammerene i Kongressen, men klarer ikke å gjøre noe, sier Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier og ekspert på amerikansk politikk.

USA-ekspert Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier.
USA-ekspert Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier. (Foto: IFS)

Republikanerne måtte natt til tirsdag trekke forslaget om helsereform – Trumpcare. Republikanske avhoppere i Senatet har satte en effektiv stopper for Trumpcare, en reform som skulle erstatte Obamacare fra 2009.

Trump klar for alt

Melby påpeker at dette er et stort politisk nederlag for Trump, men han understreker altså at det er partiet som må bære hovedansvaret for havariet.

– Trump ville nok underskrevet nærmest hva som helst, bare for å bli kvitt Obamacare. Trump har ingen ideologi, bortsett fra Donald Trump selv. Det intern uenighet innad, og partiet har ikke gjort hjemmeleksen.

Uenigheten hos Republikanerne er i begge ender. De som mener Trumpcare ikke går langt nok i å distansere seg fra Obamacare, og de som mener Trumpcare går for langt og fratar millioner av amerikanere rett til helsedekning.

Melby ser nå ikke bort fra at Trump vil samarbeide med Demokratene for å sikre en helsereform. Det signaliserte presidenten også på Twitter da det ble klart at det ikke er flertall for Trumpcare. Trump maner her også til å skrape Obamacare uten å ha et alternativ på plass, og begynne fra grunnen av med en ny helsereform.

– Det blir spennende å se hva Trump gjør nå. I valgkampen signaliserte han støtte for en heldekkende helsereform, slik det er i resten av den utviklede verden, sier Melby.

Et samarbeid med Demokratene vil uansett bety en helsereform som ligger tettere opp mot dagens Obamacare enn forslaget som ble trukket natt til tirsdag.

Da Trump våknet tirsdag morgen lovet han å komme sterkere tilbake.(Vilkår)

Slik blir man en god butler
Kanadiske Conrad Bogus (28) har studert døgnet rundt i åtte uker for å bli den perfekte butler. Bli med på siste skoledag på International Butler Academy.
02:01
Publisert: