Den røde blokken i Danmark vant en historisk serier ved valget 5. juni.

Leder av Socialdemokratiet, Arbeiderpartiets danske søskenparti, Mette Fredriksen (41) blir med dette Danmarks nye – og yngste statsminister noensinne.

Partiet hennes fikk 25,9 prosent oppslutning, og de er allierte Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet.

Arbeiderdatter fra Aalborg

Fredriksen ble født 19. november 1977 i Aalborg (41), inn i en sosialdemokratisk familie – datter av typograf Flemming Fredriksen og pedagog Anette Fredriksen.

I 2004 begynte hun å studere, og har en bachelorgrad i administrasjon og samfunnsfag ved Aalborg Universitet fra 2007, samt en mastergrad i Afrika-studier ved Københavns Universitet fra 2009.

Hun har også vært ungdomskonsulent i Danmarks LO.

Fredriksen er tidligere gift med kommunikasjonsdirektør i Danmarks Apotekerforening Erik Harr. De skilte seg i 2014, og har to barn sammen.

Kjent for stram innvandringspolitikk

Som 23-åring ble Fredriksen valgt inn på Folketinget for første gang. Dette var i 2001.

Siden dette har hun vært både arbeidsminister og justisminister i Helle Thorning-Schmidts regjeringer mellom 2011 og 2015, som hun tok over for som partileder i 2015.

Den nest yngste statsministeren i Danmark var Carl Theodor Zahle fra 1909, som da var 43 år.

Det er er ventet tøffe regjeringsforhandlinger for den nye statsministeren.

Hun er spesielt kjent for å ha lagt om partiets innvandringspolitikk med store innstramninger. Blant annet ønsker partiet å innføre tak på hvor mange ikke-vestlige utlendinger som kan komme til Danmark i løpet av ett år, og fjerne muligheten for å søke asyl i Danmark. Alle de andre partiene i den røde blokken ønsker lettelser.

Under en tale til den nordiske arbeiderkongressen Samak, som ble holdt i fjor vinter, frontet Fredriksen partiets innvandringspolitikk, blant annet med Jonas Gahr Støre (Ap) i salen.

– Vi har skapt verdens beste samfunn og må ikke sette det på styr med for mange ikke-vestlige innvandrere. Innvandringen skal selvsagt reguleres. Det er det den sosialdemokratiske ideologi hele tiden har handlet om – å regulere markedet, sa Fredriksen, og fortsatte:

– Man kan ikke ha et nordisk velferdssamfunn hvis man ikke har en majoritet av befolkningen som deler de samme verdiene. Og derfor kan man ikke ha ubegrenset innvandring, sa hun.

Socialdemokratiet og Radikale Venstre har vært i tottene på hverandre i valgkampen. Sistnevnte ønsker en liberal økonomisk politikk, stikk i strid med Frederiksens løfter om høyere skatter og avgifter og mer penger til offentlig velferd og pensjon.

Flere av de allierte partiene har tidligere uttalt at de vil åpne opp for hasjlegalisering, dersom de skal vinne valget. Fredriksen har derimot uttalt at hun ikke deler disse holdningene.

Den samlede valgdeltagelsen endte på 84,5 prosent, ned fra 85,8 prosent for fire år siden.

Det er 175 plasser i det danske Folketinget, og 90 representanter gir flertall.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

 • Socialdemokratiet: 25,9 prosent (-0,4), 48 seter (+1)
 • Venstre: 23,4 prosent (+3,9), 43 seter (+9)
 • Dansk Folkeparti: 8,7 prosent (-12,4), 16 seter (-21)
 • Radikale Venstre: 8,6 prosent (+4), 16 seter (+8)
 • Socialistisk Folkeparti: 7,7 prosent (+3,5), 14 (+7)
 • Enhedslisten: 6,9 prosent (-0,9), 13 seter (-1)
 • Det Konservative Folkepartiet: 6,6 prosent (+3,2), 12 seter (+6)
 • Alternativet: 3 prosent (-1,8), 5 seter (-4)
 • Nye Borgerlige: 2,4 prosent (+2,4), 4 seter (+4)
 • Liberal Alliance: 2,3 prosent (-5,2), 4 seter (-9)
 • Stram Kurs: 1,8 prosent (+1,8), 0 seter
 • Kristendemokratene: 1,7 prosent (+0,9), 0 seter