Da England stormet hele veien til semifinale i fotball-VM i Russland i juli, kokte det bokstavelig nesten over for britiske fotballfans. VM-rusen skyldes ikke bare suksessen på fotballbanen, men også det svært varme sommerværet og inntak av kaldt øl.

Nå kan denne kombinasjonen av fotballglede og en het sommer leses direkte i britiske økonomitall for juli, skriver BBC. Årets sommer i Storbritannia var den varmeste siden man begynte målingene i 1910.

I juli alene vokste den britiske økonomien med 0,3 prosent, og med 0,6 prosent i perioden mai til og med juli. Veksten i juli var vesentlig høyere enn ventet, og tremånedersveksten var den sterkeste på rundt et år. I årets tre første måneder var veksten kun 0,2 prosent, det vil si mindre enn veksten i juli alene. I andre kvartal – fra april til og med juni – vokste økonomien med 0,4 prosent.

Særlig var det tjenestesektoren og økt omsetning for engelske restauranter og puber som bidro til veksten i juli, viser ferske tall fra Office of National Statistics (ONS), som tilsvarer norske Statistisk sentralbyrå.

Frykter stormfull høst

– Tjenestesektoren vokste særlig sterkt, mens detaljhandelen også gjorde det godt styrket av varmt vær og fotball-VM, sier Rob Kent-Smith, sjef for den økonomiske avdelingen i ONS, til BBC.

Sjeføkonom John Hawksworth hos revisjonsgiganten PwC advarer imidlertid mot å slippe jubelen helt løs i synet på økonomien.

- Ser man fremover kan den lange, varme sommeren bli avløst av en stormfull høst, da usikkerheten i forbindelse med brexit kan føre til at selskapene blant annet utsetter store investeringsbeslutninger, sier han til BBC.

Torsdag denne uken er det rentemøte i sentralbanken Bank of England. Banken økte den britiske styringsrenten på møtet i august til 0,75 prosent. Dette var andre gang på et tiår at renten ble satt opp. Men til tross for overraskende fart i økonomien i juli, ventes det ikke noen ny renteheving på møtet torsdag.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Å ødelegge en hel bank er enkelt
DNs Terje Erikstad forklarer hvorfor.
02:07
Publisert: