Deutsche Bank lånte to milliarder dollar til Trump over to tiår

Kundeforholdet er nå gjenstand for to granskninger i Kongressen og av statsadvokaten i New York. Timingen for avsløringen kunne neppe vært mindre heldig for Deutsche Bank.

Den tyske storbanken Deutsche Bank lånte ut rundt to milliarder dollar til Donald Trump og hans eiendomsprosjekter i de to tiårene opp til han ble valgt til USAs president i 2016, i følge New York Times.
Den tyske storbanken Deutsche Bank lånte ut rundt to milliarder dollar til Donald Trump og hans eiendomsprosjekter i de to tiårene opp til han ble valgt til USAs president i 2016, i følge New York Times.Foto: Michael Probst/AP/NTB scanpix
Den tyske storbanken Deutsche Bank lånte ut rundt to milliarder dollar til Donald Trump og hans eiendomsprosjekter i de to tiårene opp til han ble valgt til USAs president i 2016, melder The New York Times mandag.

I noen tilfeller overdrev Trump sin formue og lovet bankforbindelsene helgeopphold på sitt resort Mar-a-Lago i Florida dersom han fikk lånene, ifølge NYT.

Avisen har intervjuet mer enn 20 tidligere og nåværende banktopper i Deutsche Bank, som har forklart hvordan Trump klarte å sikre finansiering fra den tyske banken i over tyve år tross konkurser og at han ble ansett for risikabel av andre tilbydere.

Trumps låneopptak ble blant annet gjort mulig fordi Deutsche Bank ønsket større fotfeste i USA, og spesielt blant eiendomsutviklere, fremgår det.

Granskes

Trumps kundeforhold med Deutsche Bank er nå gjenstand for granskning av to komiteer i Den amerikanske kongressen og statsadvokaten i New York.

Granskerne håper å bruke Deutsche Bank som et vindu inn i Trumps personlige og forretningsmessige finanser, ifølge NYT.

Timingen av New York Times' artikkel kunne neppe vært dårligere for den tyske storbanken, som søndag bekreftet at den var i offisielle fusjonssamtaler med Commerzbank.

Truer «alle»

Det har lenge vært kjent at Donald Trump har overdrevet sin formue, og hittil har han nektet å offentliggjøre sine selvangivelser.

Trump skal i sin tid også ha lagt press på det amerikanske økonomimagasinet Forbes og løyet for å inkludere ham i listen over USAs 400 mest formuende personer, ifølge The Washington Post.

Samme historie har blitt gjentatt av medier i New York, der journalister som dekket det lokale eiendomsmarkedet fikk eksklusive sosietetstips av Trump sålenge de omtalte ham som «milliardær».

Trump har også saksøkt journalister for å ha kalt ham «millionær», og ikke «milliardær». Det er ikke tall på hvor mange søksmål Trump har truet med over dem som har skrevet om hans formue og opphavet til den.
Så sent som 2018 truet han igjen The New York Times for å ha skrevet at Trump-formuen blant annet var bygget på store skatteunndragelser.
Publisert 19. March 2019, kl. 06.25Oppdatert 19. March 2019, kl. 06.41