Kinesiske Didi Chuxing hentet inn over 4,4 milliarder dollar i forkant av en børsnotering i USA i forrige uke. Selskapet har det meste av virksomheten i Kina, hvor de tilbyr transporttjenester tilsvarende Uber og Lyft. Nå slår kinesiske myndigheter hardt ned på selskapet.

Innvirkning på omsetning

Kinesiske myndigheter har beordret Didi-appen, som benyttes til booking av blant annet transporttjenester i Kina, skal fjernes for nedlasting fra Apples app-store og lokale tilbydere. Selskapet får heller ikke akseptere nye kunder.

Årsaken er at kinesiske myndigheter ønsker «å forhindre økt risiko i forbindelse med at selskapets sikkerhetsrutiner skal gjennomgås», sier Cyberspace Administration of China (CAC).

«Vi har mottatt klager fra brukere», ifølge CAC.

Didi sier i en kort uttalelse at dette kan ha en «betydelig innvirkning på omsetningen i Kina».

På innsiden av en robotaxi – se hva som skjer når en lastebil krysser veien ulovlig
Førerløse robotaxier fra AutoX er allerede i drift i Shenzhen i Kina. Se hva som skjer når en lastebil krysser veien ulovlig foran Bloombergs Allen Wan og AutoX-grunnlegger Jianxion Xiao.
02:22
Publisert:

– Dette er dypt urettferdig for investorer. Kinesiske regulatorer kan ikke tillate selskaper å bli børsnoterte mens de er under etterforskning. Dette er et avgjørende spørsmål om markedsintegritet, sier investeringssjef Brock Silvers hos Kaiyuan Capital i Hongkong til Bloomberg.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters etterforsker det kinesiske konkurransetilsynet på om Didi har en monopolsituasjon i Kina. 93 prosent av omsetningen kommer fra det kinesiske markedet.

– Beijing føler ubehag

Kinesiske myndigheter har slått ned på teknologiselskapene og grunnleggerne, som har opparbeidet seg milliardformuer det siste tiåret. Alibaba-grunnlegger Jack Ma har mistet all innflytelse i selskapet og i det kinesiske samfunnet.

«Dette er nok et tegn på at Beijing ikke vil la teknologiselskapenes finansieringsplaner stå i veien for å regulere dem. Dette kan også tolkes som at Beijing føler ubehag med børsnoteringer i utlandet», skriver direktør Xiaomeng Lu hos Eurasia Group i en analyse, ifølge Financial Times.

Direktør Kendra Schaefer hos Trivium China sier til Wall Street Journal at kinesiske regulatorer ønsker å sende en klar melding til kinesiske selskaper om at «de kan børsnoteres hvor som helst så lenge de forholder seg til kinesisk lov og regler».

Didi sier i en uttalelse at det «sender en vennlig takk til myndighetene».

«Dette gjør at Didi bedre kan identifisere risiko hos oss selv», skriver selskapet.

Truer med søksmål

Didi ble etablert for ni år siden og fikk tidlig med seg kapitalsterke investorer på eiersiden. Japanske Softbank eier over 20 prosent av aksjene. Den amerikanske konkurrenten Ubers kinesiske virksomhet ble slukt av Didi.

Selskapet sitter på enorme datamengder fra selskapets 380 millioner brukere som i løpet av et år benytter tjenesten. De har også rundt 13 millioner sjåfører som har appen påslått til enhver tid og henter inn data som lagres hos Didis dataservere.

Det gjøres blant annet automatisk opptak fra bilene og kommunikasjon mellom passasjerer og sjåfører.

Didi-direktør Li Min truet på lørdag med å saksøke de som spredte rykter om at selskapet lagrer data på servere i utlandet.

«Som mange kinesiske selskaper som er børsnoterte i utlandet lagrer vi alle data på dataservere som er fysisk plassert i Kina. Det er helt umulig å sende data til USA», skrev han på Weibo.

Personvernlov styrker kommunistpartiet

Den kinesiske nasjonalkongressen godkjente nylig en ny lov som gir myndighetene økt tilgang til data fra lokale og internasjonale selskaper med drift i Kina. Myndighetene sier dette skal styrke personvernet.

– Det virker som det er nok et tiltak for å styrke regjeringen og kommunistpartiet vis-à-vis teknologiselskapene, sa analytiker Ryan Fedasiuk ved Center for Security and Emerging Technology ved Georgetown University til Wall Street Journal i juni.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.