Det har vært store bevegelser i kursene på digitale valutaer det siste døgnet. Bitcoin-kursen var under 5000 dollar torsdag morgen, før den skjøt i været.l Torsdag kveld lå den på 5350 dollar.

Bitcoins forklart på to minutter
DNs journalist forklarer hva bitcoins er.
02:14
Publisert:

– Dette er en viktig milepæl og et tegn på at markedet har tillit til utsiktene for bitcoin og den underliggende teknologien. Vi forventer mange slike milepæler fremover, sier direktør Iqbal Gandham hos den digitale handelsplattformen eToro til Bloomberg.

Oppgangen fortsatte utover natten. Klokken 04:30 fredag morgen ble en bitcoin omsatt til 5862 dollar ved den digitale valutabørsen Poloniex. Ved sekstiden er kursen på 5715 dollar (DN Investor).

Det er høyt handelsvolum av bitcoin – ledet av Japan. 58 prosent av alle transaksjoner skjer med japanske yen. Amerikanske dollar står for 27 prosent av omsetningen og koreanske won syv prosent.

Kina var størst frem til det ble innført restriksjoner på digitale valutaer i september. Japan har gitt lisenser til 11 digitale valutabørser.

Rykter og spekulasjoner

Årsaken til den siste oppgangen er rykter, spekulasjoner, forsøk på reguleringer og forsøk fra blant andre ledere i amerikanske finansinstitusjoner om å gi et mer nyansert bilde av hvordan de ser på digitale valutaer og den underliggende blockchainteknologien.

Blant ryktene er at amerikanske netthandelsbutikker vil akseptere bitcoin som betalingsmiddel. Dette er ikke bekreftet.

Investor om bitcoin: – Den største boblen i våre levetider

Analytikere hos finansinstitusjonen Bernstein karakteriserer bitcoin som en aktiva som er motstandsdyktig mot sensur, men konkluderer med at det ikke kan defineres som en valuta eller penger.

I Japan er digitale valutaer blitt gyldig betalingsmiddel – på linje med andre valutaer.

Bernstein forklarer at det underliggende, desentraliserte nettverket som håndterer transaksjoner – sammen med alle som er en del av det digitale valutaøkosystemet – representerer verdien.

Analytiker Ronnie Moas sa i sommer til DN at han trodde bitcoinkursen ville nå 5000 dollar innen utgangen av 2017. Han har senere oppjustert prognosene til 7500 dollar ved årsskiftet.

– Idioti

JP Morgans toppsjef Jamie Dimon, som i september karakteriserte bitcoin som «svindel», ble bedt om å kommentere den digitale valutaen under resultatpresentasjonen på torsdag.

– Jeg har sagt nok om bitcoin. Dette er jeg ferdig med, sa han.

Hans finansdirektør tok ordet og sa at finansinstitusjonen støtter teknologien som muliggjør digitale pengetransaksjoner. Institusjonelle investorer og hedge fond viser interesse for å investere i digitale valutaer.

IMFs tidligere sjeføkonom Kenneth Rogoff er blant de mange som ikke har tro på at dagens verdier på bitcoin vil vare. Han skriver i Australian Financial Review at det er «idioti» å anta at det vil tillates at bitcoin vil erstatte penger utstedt av sentralbanker.

– Det er en ting for myndigheter å tillate mindre, anonyme transaksjoner med digitale valutaer. Det er faktisk ønskelig. Det noe helt annet å tillate store anonyme transaksjoner. Det ville gjøre det svært vanskelig å få innbetalt skatt, skriver han.(Vilkår)

Sjokkert og sint over statsbudsjettet - Clip
Statsbudsjettet legger opp til endring i avgiftene for hybridbiler. Toyota Norges Espen Olsen er sint og sjokkert.
00:07
Publisert: