På forsommeren ble The Libra Association lansert med Facebook som initiativtager. De hadde med nesten 30 partnere. Målet var å skape en stabil verdensvaluta hvor det skal bli like enkelt å sende penger som det er å sende bilder, lenke til artikler eller kattevideoer.

Vurderer å trekke seg

Libra er basert på en variant av blokkjedeteknologien, som bitcoin var først ute med å introdusere for over ti år siden. Det har vært stor skepsis til bitcoin og andre digitale valutaer fra myndigheter over hele verden.

I motsetning til bitcoin, som er som en piratvaluta uten overoppsyn og store kurssvingninger, skulle Libra bruke vanlige valutaer og statspapirer som sikkerhet. Libra-prosjektet møtte umiddelbart motbør fra politikere og finanstilsyn i USA, EU og andre land.

Nå vil Facebook-initiativet sannsynligvis miste noen av de viktigste partnerne. Facebook kritiseres for å ikke ha gjort et godt nok forarbeid før lanseringen i juni. Prosjektet ledes av en tidligere Paypal-direktør, som åpnet opp for betalinger på internett.

Betalingsselskapet Paypal deltok ikke på et møte i Washington, D.C. denne uken, hvor strategier på hvordan de skal svare på kritikken fra myndigheter skulle legges. PayPal vurderer å trekke seg fra Libra, ifølge Financial Times.

– Det virker ikke som det var gjort godt nok forhåndsarbeid med regulatorer. Betalingsselskaper ønsker ikke økt innsyn inn i virksomhetene, sier en kilde med tilknytning til Paypal til avisen.

Amerikanske regulatorer har sendt henvendelser til betalingsselskaper som Visa, Mastercard, Paypal og Stript og bedt om en full oversikt over hvitvaskingsrutiner og hvordan Libra vil passe inn. Disse selskapene revurderer om de skal delta videre, ifølge Wall Street Journal.

– Et skyggebanksystem

Libra møter også motstand fra noen av USAs største finansinstitusjoner og banker.

«Facebook etablerer hva som potensielt kan bli et digitalt pengesystem utenfor de etablerte finansmarkedene – eller et skyggebanksystem», ifølge et referat fra siste møte i Federal Advisory Council, som består av 12 representanter fra den amerikanske finansnæringen.

I referatet viser de til at 52 prosent av alle amerikanere var aktive Facebook-brukere i 2018.

«Libra Associations struktur kan redusere muligheten til å overvåke, påvirke og styre lokale økonomier», advares det i referatet.

Det vises også til at regulatorer i England, Frankrike, Tyskland og EU har vært åpent skeptiske.

Facebooks administrerende direktør Sheryl Sandberg skulle stille til en kongresshøring i oktober for å svare på spørsmål om Libra. Denne er utsatt da komiteen ønsker å høre fra konsernsjef Mark Zuckerberg.

– Facebooks planer er en bekymring for personvern, handel, nasjonal sikkerhet og pengepolitikken. Dette gjelder ikke bare Facebooks to milliarder brukere, som vil ha tilgang til tjenesten, men også forbrukere, investorer og verdensøkonomien, sa leder for finanskomiteen, Maxine Waters, under en kongresshøring i sommer.

Bitcoin-kursen har falt fra nesten 14000 til 8000 dollar siden Libra-valutaen ble lansert i juni. Toppen ble nådd i desember 2017, da kursen lå på nesten 20.000 dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.