Djibouti feirer 40 års uavhengighet denne uken, men antall hensyn landet tar til andre enn seg selv, har trolig aldri vært flere enn nå.

Det minste landet på Afrikas horn blir beskrevet som relativt stabilt i en ellers urolig region. Snart åpner Kina sin første oversjøiske militærbase i Djibouti, og der blir kineserne ikke værende alene.

Vekker oppsikt

Frankrike har hatt militære styrker i Djibouti i etterkant av at landet ble uavhengig i 1977. I 2003 etablerte USA militærbasen Camp Lemonnier som sitt hovedsete i Afrika til å bekjempe terror. I januar i år søkte også Saudi-Arabia om å bygge militærbase i landet, som har under en million innbyggere.

Russland er hittil det eneste landet med forbud mot å opprette base i Djibouti, ettersom vertslandet ikke vil bli åsted for en stedfortrederkrig, skriver Financial Times

Kinas base, som er ventet å åpne i løpet av året eller i begynnelsen av 2018, gjør likevel at flere av verdens stormakter samles med militært mannskap på et område som er mindre enn Oppland fylke.

Kineserne betaler en årlig «husleie» på 100 millioner dollar, over 800 millioner kroner, for å stasjonere seg i Djibouti, ifølge Institute for Security Studies. Det er om lag 40 millioner dollar mer enn USA.

– Det er som å la rivaliserende fotballag trene på samme bane. Det er en god måte å speide på motstanderen på, men speidingen går selvfølgelig begge veier, sa Kina-ekspert Gabriel Collins til New York Times da Kinas planer ble kjent.  

«Gode kort på hånden»

Med sin plassering ved Rødehavet og Adenbukta ligger Djibouti ved en av verdens travleste sjøfartsårer. Hverken Kina eller Djibouti har slått fast hva som er tanken bak det nye anlegget, som kan huse 10.000 soldater, men Kina har lenge hatt store økonomiske interesser på kontinentet – blant annet i form av byggingen av jernbanestrekningen mellom Djibouti og Etiopia. 

USA, som har et mannskap på 5000 personer i Camp Lemonnier, skal feste begrenset lit til en kinesisk uttalelse om at basen i Djibouti skal brukes som en hvile- og rehabiliteringsplass for kinesere på oppdrag i Adenbukta, skriver The Diplomat.

Nupi-forsker Morten Bøås mener situasjonen i Djibouti er spesiell, men at forholdene i nabolandene Eritrea, Somalia og Jemen gjør at landet fremstår som det beste stedet å etablere basene. Det har betalt seg godt for et land som har begrenset med industri.

– Det er uvanlige omstendigheter med tanke på hvor lite land det er. Djibouti har spilt kortene sine svært godt. De tjener masse penger på sin rolle, og det virker nok avskrekkende å ha militær tilstedeværelse i en region som for øvrig er en kruttønne, sier Bøås.

Han tror ikke nødvendigvis kinesernes inntog er det mest problematiske med situasjonen.

– Noen ganger kan det ha en beroligende effekt å ha oppsyn med hverandre, dessuten er USAs, Kinas og Frankrikes interesser rimelig overlappende når det gjelder ønsket om stabilitet. Jeg tror det kan blir mer utfordrende dersom Saudi-Arabia, som har andre interesser i blant annet konflikten i Jemen, etablerer seg der. Den ønsker nok ikke Djibouti å bli en del av, sier forskeren. (Vilkår)

Slik reagerer finansministeren på stormen mot Bjørn Dæhlie
Bjørn Dæhlie fikk gjennomgå for sine uttalelser om formueskatt. Slik reagerer finansministeren.
01:36
Publisert: