Oddsene var imot Maksim Oresjkin.

Han hadde kun tre år med politisk erfaring da president Vladimir Putin i fjor hentet ham inn som minister for økonomisk utvikling – og mange anså ham som en politisk lettvekter.

Departementet til Oresjkin sto i fare for å bli underlagt det langt mer mektige finansdepartementet, og hans forgjenger endte i husarrest med beskyldninger om å ha mottatt to millioner dollar i bestikkelser.

35-år gamle Oresjkin er tidligere økonom ved Société Générales russiske avdeling og investeringsbanken VTB Capital, men er på kort tid blitt en av Putins favoritter.

Fra planøkonomi til skyskrapere

Oresjkin har vært med Putin på en rekke internasjonale samlinger og har fått en mer sentral rolle enn tidligere økonomiministre. Under G20-toppmøtet i Hamburg i sommer tok han også en plass i det internasjonale rampelyset da han fortalte detaljer fra Putins første møte med USA-president Donald J. Trump.

Departementet Oresjkin nå styrer er en etterfølger av Gosplan, som var det russiske byrået som styrte planøkonomien. Nå har de flyttet inn i høyhusbygninger og ansetter folk fra investeringsbanker og internasjonale konsulentselskaper.

Det som gjenstår å se, er om Oresjkin kan overbevise sin notorisk forsiktige leder til å gjennomføre de reformene som trengs for å få i gang økonomisk vekst igjen.

– Vi bygger fremtidens departement, skriver Oresjkin i en tekstmelding til Bloomberg.

– En sentral oppgave er å tiltrekke seg sterke personligheter og skape et miljø hvor de kan utvikle seg, skriver Oresjkin.

Hentet toppfolk

Som en del av omstillingen har Oresjkin opprettet en uformell gruppe som har fått navnet «kontoret for endring». Målet er å forbedre departementets struktur og måten det opererer på.

Den nye nøkkelgruppen består av flere gode «nysigneringer»:

  • Ekaterina Vlasova – hentet fra Citygroup.
  • Zoya Viktorova – fra PricewaterhouseCoopers.
  • Julia Urozhaeva – fra McKinsey & Co.

Disse vil ifølge kilder ha en direktelinje til Oresjkin.

Kremlins pressetalsmann Dmitrij Peskov ønsker ikke å kommentere saken.

Millioner av nye fattige

– Markedsaktører anerkjenner Oresjkins autoritet, selv om han er ung. De er glade for å se nye ansikter, fordi disse kan iverksette nye ideer, sier sjeføkonom Oleg Kuzmin i Renaissance Capital i Moskva.

Spørsmålet for Putin, som man venter vil gå etter en ny seksårsperiode som president i 2018, er hvordan han kan gjenopplive russisk økonomi. Den lengste resesjonen i dette århundret har tappet husholdningenes formuer og sendt millioner av russere inn i fattigdom.

Maksim Oresjkin deltok i sommer på St. Petersburg International Economic Forum, hvor temaet var «Å oppnå ny balanse på den globale økonomiske arenaen».
Maksim Oresjkin deltok i sommer på St. Petersburg International Economic Forum, hvor temaet var «Å oppnå ny balanse på den globale økonomiske arenaen». (Foto: Simon Dawson/Bloomberg)

En økonomisk oppgang i år har allerede sendt den russiske økonomien til grensen av hva sentralbanken tror er mulig uten vanskelige strukturelle endringer.

Vil fjerne statlige hindre

To av Oresjkins forgjengere forsøkte fånyttes å løsne statens grep om næringslivet. Oresjkin mener løsningen er å omgjøre statlige investeringer slik at man «fullstendig ekskluderer byråkrater fra å ta bestemte investeringsbeslutninger».

Han vil frigjøre investeringer i et land som er rammet av sanksjoner og hindret av svake institusjoner og et dårlig forretningsklima. Målet er å eliminere «systemmessige begrensninger» på finansiering, sier Oresjkin.

I en økonomi som i økende grad er styrt av staten under Putin, kan det bli en vanskelig oppgave.

– Oresjkin vet hva han må gjøre, men for å behage Putin er det en mulighet for at han ikke vil følge linjen sin for økonomiske reformer, sier Jevgenij Yasin, som var økonomiminister på midten av 1990-tallet og en av drivkreftene bak Russlands overgang fra kommunisme til kapitalisme.

Før det kommende presidentvalget utformer Oresjkin regjeringens offisielle reformforslag. Det gir ham en mektig rolle, i konkurranse med alternative reformplaner fra tidligere finansminister Aleksei Kudrin og Kremls forretningsombudsmann, Boris Titov.

Tar mer plass

Oresjkin er også frittalende og utvider sin egen rolle. Under én måned etter at han kritiserte offisielle økonomiske data, flyttet regjeringen kontrollen over statistikkbyrået tilbake til økonomidepartementet.

Sist måned bestemte også Putin at Oresjkin skal etterfølge finansminister Anton Siluanov som Russlands representant i Verdensbankens ulike fora.

Til og med Oresjkins deltagelse under G20-møtet viser hvordan han ikke er redd for å albue seg frem. Det var Oresjkin selv som spurte Putin om å få være med i delegasjonen, ifølge to offisielle kilder. Oresjkin har ikke villet kommentere dette.

Hans siste initiativ er å få økonomidepartementet til å ha en ledende rolle i å overvåke utviklingen av den digitale økonomien – et område Putin har utpekt som avgjørende for Russlands fremtid.

For Oresjkin kan jobben hans være et springbrett, ifølge tidligere økonomiminister Jevgenij Yasin.

– Han kan bli statsminister en gang i fremtiden. Han er fortsatt veldig ung, sier Yasin.

Bloomberg / Dagens Næringsliv(Vilkår)

Se hvordan Støre må lete etter ordene når han forklarer Aps valgstrategi
Ap-leder Jonas Gahr Støre sier man bør være varsom med å feire tallene om oppgang i norsk økonomi. Samtidig avfeier han at tallene passer Arbeiderpartiets valgkampstrategi dårlig. Men da han skal forklare APs strategi må han lete etter ordene.
01:13
Publisert: