Situasjonen i USA er på kokepunktet etter flere dager med massive opptøyer i kjølvannet av dødsfallet til George Floyd i Minneapolis for en uke siden. Natt til søndag var det demonstrasjoner i mer enn 30 storbyer. 25 innførte portforbud for å prøve å få kontroll over opptøyene.

Flere steder i USA ble journalister som dekket opptøyene utsatt for angrep både av demonstranter og politiet. Flere journalister har fortalt at de ble beskutt med både tåregass og gummikuler av politiet.

CNN-journalist Omar Jimenez ble arrestert mens han var på luften og beskrev hva som skjedde. Journalist Kaitlin Rust fra den lokale TV-stasjonen Wave 3 News ble beskutt med pepperspraykuler av politiet i Louisville.

VGs fotograf Thomas Nilsson og journalist Nina Svanberg fra Expressen er også blant dem som ble beskutt med gummikuler av politiet.

– Det er en aggressiv og kaotisk stemning. Folk er enda sintere enn før, sier Nilsson til VG.

Demonstranter samlet seg blant annet i nærheten av Det hvite hus i Washington, D.C. lørdag kveld.
Demonstranter samlet seg blant annet i nærheten av Det hvite hus i Washington, D.C. lørdag kveld. (Foto: Eric Thayer/Reuters/NTB Scanpix)

Satte Antifa på terrorlisten

Likevel er ikke USAs president nådig mot massemediene. Søndag kveld går USAs president Donald Trump knallhardt ut i en Twitter-melding:

– Lamestream Media gjør alt i deres makt for å fremme hat og anarki. Så lenge alle forstår hva de gjør, at de er FAKE NEWS og virkelig dårlige mennesker med en syk agenda, så kan vi lett jobbe oss gjennom dem til STORHET, skriver han på Twitter.

Den amerikanske presidenten varsler også søndag kveld at han vil sette Antifa-bevegelsen på terrorlisten. Antifa er en løs internasjonal koalisjon av aktivister og demonstranter, noen av dem militante, på ytre venstrefløy som er imot ytre høyreideologier. Trump anklager bevegelsen for å lede de voldsomme demonstrasjonene.

– Ikke sløs bort noen hjerneceller på dette. Antifa er en vagt definert bevegelse av mennesker som driver med direkte-aksjoner, ikke en faktisk organisasjon. Selv om det skulle vært en ekte gruppe, gjelder loven som lar regjeringen anse enheter som terrorister bare for utenlandske organisasjoner, skriver sikkerhetsekspert Charlie Savage i New York Times på Twitter.

En politibil i New York sto i flammer etter demonstrasjoner i byen lørdag kveld.
En politibil i New York sto i flammer etter demonstrasjoner i byen lørdag kveld. (Foto: Jeenah Moon/Reuters/NTB Scanpix)

Får ikke konsekvenser for aksjemarkedet

Butikkjeden Target varslet søndag at de inntil videre stenger 175 av sine butikker etter flere tilfeller av plyndring. Det er den nest største lavpriskjeden i USA og har hovedkvarter i Minneapolis.

Netthandelsgiganten Amazon har også bedt sjåfører om å stoppe utleveringer på grunn av opptøyene.

En Urban Outfitters-butikk i San Francisco ble ramponert under demonstrasjoner natt til søndag.
En Urban Outfitters-butikk i San Francisco ble ramponert under demonstrasjoner natt til søndag. (Foto: Jeff Chiu/AP/NTB Scanpix)

Porteføljeforvalter Kristian Tunaal i Alfred Berg Kapitalforvaltning tror ikke de massive opptøyene vil påvirke aksjemarkedet når handelen åpner på Wall Street mandag.

– Jeg tror ikke opptøyene får stor påvirkning på aksjemarkedet. Det skal være ganske solide saker før det får økonomiske konsekvenser. Listen ligger spesielt høyt siden landet har vært nedstengt i et par måneder. Man blir egentlig litt immun mot dramatiske nyheter, sier han.

De siste ukene har nøkkelindeksene i USA hatt en kraftig oppgang etter at økonomien gradvis er blitt gjenåpnet.

– Markedet forteller oss at den første fryktindikasjonen var overdreven. Dødstallene er høye, men har ikke gått helt i taket. Helt katastrofe har det ikke blitt og man begynner å snakke om gjenåpning, sier han og fortsetter:

– Spørsmålet er om rekylen har kommet litt fort. Det er ikke lenge til analytikerne setter sammen estimatene for andre kvartal. Estimatene skal nok ned og det spørs om markedet har tatt det innover seg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.