– Samtaler med Kina fortsetter på en svært hyggelig måte - det er absolutt ingen grunn til å forhaste seg - ettersom tollene på 25 prosent på varer og produkter verdt 250 milliarder dollar nå blir betalt til USA av Kina. Disse massive betalingene går direkte til finansdepartementet, skriver USAs president Donald Trump på Twitter fredag ettermiddag.

Denne meldingen, samt en rekke andre, la Trump ut rundt klokken 13:00 fredag. Kort tid etter slettet han alle meldingene, før han la ut deler av dem igjen.

Hinter om ytterligere toller

– Prosessen for å ilegge ytterligere tollsatser på 25 prosent på de gjenværende 325 milliarder dollarene er begynt, skrev Trump i en av de opprinnelige meldingene.

Derfor påvirker Trumps Kina-tweet børsen
Markedet rystes av Donald Trumps twitter-trusler om nye tollmurer mot Kina.
01:34
Publisert:

Han skriver at USA selger varer for omtrent 100 milliarder dollar til Kina, noe han betegner som ubalansert.

Trump sier at de over 100 milliarder dollarene USA får gjennom tollene skal brukes til å kjøpe jordbruksprodukter fra bønder i landet, for øvrig i mye større skala enn hva Kina gjorde, og at dette skal sendes til «fattige og sultende» land i form av humanitær assistanse.

– Tollene vil hente inn langt mer velstand til landet vårt enn selv en fenomenal avtale i tradisjonell forstand. I tillegg er det lettere og raskere å få til. Våre bønder vil gjøre det bedre, raskere, og sultrammede nasjoner kan nå få hjelp. Det vil bli gitt fritak på enkelte produkter, eller gå til en ny kilde, skriver Trump.

– Aldri mer!

– Hvis vi kjøpte landsbruksprodukter for 15 milliarder dollar av våre bønder, langt mer enn Kina kjøper nå, ville vi sittet igjen med 85 milliarder dollar til ny infrastruktur, helsevesen, eller hva som helst. Kina vil sakke ned i stor grad og vi vil automatisk skyte fart, skriver han videre.

President avslutter Twitter-tråden med følgende meldinger:

– Vi har tapt 500 milliarder dollar årlig, i mange år, på «crazy trade» med Kina. Aldri mer!

– Toller vil gjøre landet vårt mye sterkere, ikke svakere. Bare vent å se. I mellomtiden burde ikke Kina reforhandle avtaler med USA i siste liten. Dette er ikke Obama-administrasjonen eller administrasjonen til Sleepy Joe (Joe Biden, red.anm.), som lot Kina slippe unna med «mord», skriver han, før han kommer med en oppfordring til amerikanere:

– Bygg produktene deres i USA og du får ingen toll.

Det kinesiske handelsdepartementet har sagt at de vil svare med mottiltak, men har ikke spesifisert hvilke tiltak det er snakk om. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.