Det ble skapt 148.000 nye jobber i USA i desember, viser den ferske månedlige sysselsettingsrapporten fra Det amerikanske arbeidsdepartementets statistikkfløy fredag.

Til tross for at tallene tikket inn en del lavere enn de ventede 190.000 nye jobbene, kan USA fortsatt glede seg over å ha avsluttet fjoråret med knallsterke tall totalt.

For året samlet ble det skapt 2,1 millioner nye jobber. Det er det syvende året på rad hvor sysselsettingsveksten har holdt seg over to millioner. Det har kun skjedd en gang før – på 1990-tallet.

Tror på Trump-kutt

I tillegg kom arbeidsledighetsraten inn på 4,1 prosent for tredje måned på rad, og ledigheten har ikke vært lavere siden år 2000.

– I de siste tre måneder er det skapt i gjennomsnitt over 200.000 jobber i måneden. Samtidig er optimismen skyhøy hos forbrukere og virksomheter. Det er derfor ingenting som tyder på at luften er i ferd med å gå ut av ballongen i amerikansk økonomi, skriver sjeføkonom Jacob Graven i Sydbank.

Han tror tvert imot at Donald Trumps nylig vedtatte skattelettelser kan dytte veksten i amerikansk økonomi videre oppover.

I desember fikk Trump en av sine største oppturer som president da hans skattereform med kutt verdt 12.000 milliarder kroner over en tiårsperiode ble godkjent i både Senatet og i Representantenes hus. Reformen innebærer skattekutt for de fleste husholdninger, som kan stimulere til økt forbruk, og som etter planen skal fungere som en gulrot for bedrifter til å ansette flere og investere mer.

Fortsatt svak lønnsvekst

Til tross for god vekst i sysselsettingen i fjor har lønningene hengt etter. I rapporten for november steg veksten i sysselsettingen langt mer enn ventet, men lønningene økte mindre enn ventet, og markedet reagerte med å sende både dollaren og rentene nedover.

I desember så det lysere ut og lønnsveksten kom inn som ventet på 2,5 prosent opp sammenlignet med samme måned året før, og opp 0,1 prosentpoeng fra forrige måned.

Det er likevel fortsatt lavt sett i lys av det langvarige oppsvinget i amerikansk økonomi.

Graven tror det gjør at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) vil heve rentene ytterligere i år på grunn av forventninger om høyere lønninger og økt inflasjon.

– Vi forventer at lønnsveksten vil tilta ytterligere dette året og at det får Fed til å heve renten fire ganger i løpet av året, skriver Graven, som tror neste renteøkning kommer i mars.

Det samme tror DNB Markets sin seniorøkonom, Knut A. Magnussen, som i en kommentar skriver at meglerhuset har bakt inn renteheving i mars i sine prognoser på grunn av sterk utvikling i amerikansk økonomi i det siste, inkludert en viss oppgang for kjerneinflasjonen. (Vilkår)

Fem kontroversielle youtube-stjerner
YouTube-stjernen Logan Paul beklager at han la ut en video av et japansk selvmordsoffer. Filmen ble sett seks millioner ganger før den ble slettet.
01:33
Publisert: