Mens presidenten selv landet i Roma, la Det hvite hus tirsdag frem Trump-administrasjonens første statsbudsjett.
– Dette er et budsjett først og fremst for skattebetalerne, sa Mick Mulvaney. budsjettdirektør i Det hvite hus, da han tirsdag kveld la frem budsjettforslaget.
Slaktes av kritikerne
Budsjettet bekymrer blant annet uavhengige Kongressens budsjettkontor (CBO), som mener Trumps prognoser er altfor offensive. Trump legger til grunn en årlig økonomisk vekst, verdiskaping målt i brutto nasjonalproduktet (bnp), på tre prosent. CBO opererer med en langsiktig årlig vekst på 1,9 prosent.
Trump-administrasjonen mener altså at de massive skattekuttene som foreslås vil betale seg selv i form økonomisk vekst og økt sysselsetting.
– Ingen av Det hvite hus' forutsetninger er realistiske. Det er virkelig ikke mulig, sier Maya MacGuineas, leder for tverrpolitiske Committee for a Responsible Federal Budget, til Bloomberg.
Dermed går ikke regnestykket opp ifølge CBO, den demokratiske opposisjonen og mange innen Trumps eget republikanske parti.
Store kutt
I Trumps budsjett ligger det kutt på 3600 milliarder dollar. Trump vil blant annet kutte hardt i matkuponger til de fattige, helseforsikringer, bostøtte, skattefradrag til de fattigste, bistand og til utkjøring av mat til de eldre.
Det er ventet at kuttene vil ramme mange lavinntektsgrupper både på landsbygden og i indre marginaliserte deler av de amerikanske storbyene. Mange av mottagerne av disse støtteordningene var også blant Trumps ivrigste tilhengere ved valget i november.
Trump gjør dermed som han har sagt og vil redusere det offentliges rolle i samfunnet og kutter i velferdstiltak, og satser heller på at økonomisk vekst skal sørge for at de som i dag trenger hjelp får seg jobb og betaler skatt. Dermed mener han det også blir åpning for reale skattekutt, både for privatpersoner og bedrifter.
Jared Bernstein, sjeføkonom for tidligere visepresident Joseph Biden, sier Trump gjør nettopp det motsatte av ekspresident Barack Obama.
– Disse folkene synes å se på økonomien og konkludere med at de rike ikke har nok og at de fattige har for mye, og at de skal fikse dette, sier Bernstein til avisen The Washington Post.
Blir aldri vedtatt
Men Trump vil også øke pengebruken til mange av sine hjertesaker, som mer penger til forsvaret og sikkerhet, og ikke minst penger til grensemuren mot Mexico.
Trump vil også for første gang i amerikansk historie innføre betalt foreldrepermisjon på seks uker, og utvide stipendordningene til høyere utdannelse for lavinntektsgrupper.
Senatets republikanske leder Mitch McConnell har ifølge Bloomberg sagt at han regner med at det republikanske flertallet i Kongressen stort sett bare vil overse budsjettforslaget fra Trump.
– Det (budsjettforslaget red.anm.) er ikke nødvendigvis vårt, sa McConnell sist uke til Bloomberg News.
I Kongressen sitter mange republikanere som tradisjonelt er meget opptatt av budsjettdisiplin og balanserte budsjetter. De ser med forskrekkelse på utsiktene til at USAs statsgjeld fortsetter å øke, og de vil sette ned foten for mange av Trumps forslag. Sammen med det demokratiske mindretallet vil disse også ha majoritet i Kongressen – både i Senatet og i Representantenes hus.
Det betyr at Trumps budsjettforslag slik det ser ut i dag aldri blir vedtatt, og at endringene sannsynligvis kommer til å bli betydelige før et endelig budsjett vedtas.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.