USAs påtroppende president Donald J. Trump har lenge vært kritisert for uklare politiske forslag, kontroversielle uttalelser og manglende politisk erfaring. 

Snart tar han over presidentembetet i et USA på vei oppover.

Sterk amerikansk økonomi

Under nåværende president Barack Obama har arbeidsledigheten falt og den økonomiske veksten tatt seg opp etter år med kraftig økonomisk tilbakegang etter finanskrisen. 

Det er særlig tre faktorer som har vist, og ventes fortsatt å vise, en positiv utvikling:

  • Bnp-vekst
  • Reallønnsvekst
  • Arbeidsledighet

– Hvis økonomien vokser under Trump, vil han få æren, så kan man diskutere om det er velfortjent eller ikke. På samme måte får han også skylden om det går nedenom og hjem, sier USA-professor Peter Trubowitz ved London School of Economics til DN.

En av hovedgrunnene til at amerikanske velgere har vært misfornøyde med landets økonomi, har vært den svake reallønnsveksten. Amerikansk reallønnsvekst viste i 2016 tegn til bedring og ventes å fortsette opp inn i Trumps presidentperiode. 

Arbeidsledigheten i USA steg opp til ti prosent i 2009, før et jevnt fall frem til i dag har gjort at ledigheten per desember 2016 er nede i 4,7 prosent. 

Professor Peter Trubowitz ved London School of Economics (LSE).
Professor Peter Trubowitz ved London School of Economics (LSE). (Foto: Nigel Stead)

Økonomien er tradisjonelt sett den delen av politikken som er tettest knyttet til en presidents popularitet. Dersom den økonomiske veksten fortsetter – som trendene tyder på – vil Trump kunne høste godene av det. 

– Det er helt klart at Trump har en rekke fordeler når han tiltrer som president, særlig lønnsveksten og den voksende økonomien, sier Trubowitz.

Trump har tatt æren for flere selskapers planlagte investeringer i USA. Hans trusler om å innføre høye avgifter og skatter på ulike selskaper som ønsker å flytte sin produksjon ut av USA, har gjort at flere industriselskaper, som bilprodusenten Ford og flyprodusenten Carrier, har avlyst sine flytteplaner og heller investert i USA. 

Full kontroll

Der Barack Obama har slitt med et lite samarbeidsvillig republikansk parti i hele sin tid som president, tar Trump over med full innenrikspolitisk kontroll: Etter valget kontrollerer republikanerne både Senatet og Representantenes hus, og demokratene har ikke nok stemmer til å kunne blokkere lovforslag fra et enstemmig republikansk parti.

I 2018 er det mellomvalg i USA, der det stemmes over kongressrepresentasjon, og flere demokrater er oppe til gjenvalg i stater der Trump vant i presidentvalget.

– Det demokratiske partiet lider og er helt i uorden, sier Trubowitz, som peker på den sterke republikanske kontrollen i kongressen som en styrke for Trump.

Det gjør også USA-forsker Hilmar Langhelle Mjelde ved Universitetet i Bergen. Han var en av få USA-kjennere som forutså Trumps valgseier.

– Partiflertallet i Kongressen er den viktigste faktoren for Trumps politiske gjennomslagskraft, sier han til DN.

Skiftenøkler i maskineriet

I tillegg er en av Trumps viktigste politiske saker infrastrukturforbedringer, som tradisjonelt sett har vært et område begge partier støtter. Trump vil også få muligheten til å peke ut sin kandidat til USAs høyesterett, noe som vil gi et republikansk flertall der. 

Mjelde anslår at Trump har mellom seks og åtte måneder på seg til å nå sine største politiske mål før USA igjen går inn i valgkampmodus. Han tror også demokratene, tross mindretallet i kongressen, kan gjøre livet surt for Trump.

– I Senatet kan demokratene kaste mange skiftenøkler inn i Trump-maskineriet, sier Mjelde.  

Utenrikspolitiske fordeler

På den utenrikspolitiske fronten ser det også lyst ut for Trump. I Syria og Irak er terrorgruppen IS nær ved å bekjempes i de største byene. Dersom utviklingen fortsetter, vil IS, som amerikanere ifølge meningsmålinger har utpekt som den største utenrikspolitiske trusselen mot USA, kunne bli bekjempet med Trump som president. 

I tillegg har populistiske kandidater som støtter Trump, fått økt innflytelse i en rekke land verden over. 

Hilmar Mjelde ved UiB
Hilmar Mjelde ved UiB (Foto: Ole Hallvard Dyrbekk)

– USAs utenrikspolitiske fordeler undervurderes. Trump overtar presidentskapet i en periode der USA ikke har noen klare rivaler internasjonalt, sier Trubowitz, som understreker at det er vanskelig å forutse hvilke praktiske utenrikspolitiske løsninger Trump vil komme opp med. 

Trumps forhold til Russland og hans retoriske støtte til Vladimir Putin er også i søkelyset etter at en uverifisert etterretningsrapport hevdet han hadde tette bånd til Russland – som det republikanske partiet tradisjonelt sett har ønsket å føre en hard linje mot. 

Møter utfordringer

Det ser imidlertid ikke bare lyst ut for den nye presidenten. I tillegg til kritikken og motstanden mot Trump når det gjelder Russland, er det flere områder der han kan møte motstand internt i det republikanske partiet. 

Trump har vært i åpenlys konflikt med USAs etterretningsorganisasjoner og fått krass kritikk for ikke å sikre seg godt nok mot interessekonflikter knyttet til sine forretningsinteresser. Han ventes også å møte motstand fra amerikanske medier, som han har hatt flere offentlige feider med både før og etter han vant presidentvalget. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Soldater marsjerer her forbi stedfortredere for påtroppende president Donald Trump, hans kone Melania (til venstre) og visepresident Mike Pence og hans kone Karen under en forberedelse på innsettelsen i Washington.
Soldater marsjerer her forbi stedfortredere for påtroppende president Donald Trump, hans kone Melania (til venstre) og visepresident Mike Pence og hans kone Karen under en forberedelse på innsettelsen i Washington. (Foto: Kevin Lamarque/Reuters/NTB Scanpix)
Lan Berg risikerer mistillit etter søppelkaos i Oslo
Byrådet i Oslo må heve kontrakten med renovasjonsfirmaet Veireno, krever Rødt. Hvis så ikke skjer, varsler partiet mistillitsforslag mot samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg. Det sa Rødt-leder Bjørnar Moxnes på en pressekonferanse mandag.
03:43
Publisert:
Rørt Obama hyllet kona i sin avskjedstale
Obama holdt sin avskjedstale i hjembyen Chicago, dit han kom som ung mann og begynte med menighetsarbeid og våknet politisk.
02:39
Publisert: