– Det er liten grunn til å ha noen forhåpning om at det skal komme noe ut av dette, sier seniorforsker Marte Heian-Engdal ved Prio.

Hverken Israel eller Palestina deltar på fredskonferansen i Paris. Israels statsminister Benjamin Netanyahu latterliggjør møtet som en siste «krampetrekning» fra fortiden før en ny tid gjør seg gjeldende. Han venter på at Donald Trump skal overta som president i USA og trekke opp en linje som etter alt å dømme vil bli langt mer vennlig innstilt overfor den israelske regjeringen.

Ber Israel holde ut

«Hold ut, Israel, 20. januar nærmer seg raskt», skrev Trump på Twitter i slutten av desember.

Spesielt den palestinske siden er nå urolig, forteller utenriksminister Børge Brende (H). Han har denne uken besøkt både Netanyahu og palestinernes president Mahmoud Abbas for å diskutere situasjonen med dem før møtet i Paris.

Ifølge Heian-Engdal har franskmennene neppe noen tro på at de skal klare å få i gang en ny fredsprosess slik situasjonen nå. Målet er snarere å få verdenssamfunnet på banen igjen etter en periode der konflikten mellom Israel og Palestina har druknet i annen regional elendighet.

– Jeg tror konferansen er et signal fra Frankrike og andre aktører om at man snart er forsynt av mangel på fremgang, sier hun.

Vil jobbe for to stater

Det franske vertskapet opplyser selv at målet er å gi ny kraft til budskapet om at tostatsløsningen er riktig vei å gå i Midtøsten.

Over 70 land og internasjonale organisasjoner skal delta på møtet, og USAs utenriksminister John Kerry har bekreftet at han kommer. Han holdt nylig en tale der han sa at den politikken Netanyahu fører, trekker mot én stat heller enn to.

– Den israelske statsministeren støtter offisielt en tostatsløsning, men koalisjonen han nå leder, er den mest høyreorienterte i israelsk historie, sa Kerry.

– De går i retning av én stat. Israel har i økende grad befestet kontrollen over mye av Vestbredden til egne formål og i praksis reversert den overgangen til større palestinsk selvstyre som Oslo-avtalen tok til orde for, sa han.

Fastlåst

Fredsprosessen mellom Israel og Palestina har stått på stedet hvil siden forrige initiativ, som ble ledet av Kerry selv, brøt sammen i april 2014.

I mellomtiden har israelske bosetninger fortsatt å spise av de områdene som etter planen skal utgjøre en fremtidig palestinsk stat. I dag bor det rundt 400.000 israelske bosettere på den okkuperte Vestbredden og 200.000 israelere i Øst-Jerusalem, som Israel har annektert.

Bekymringen er at byggingen bare skal akselerere når Trump overtar som president.

Ambassadestrid

Brende trekker dessuten frem Trumps løfte om å flytte USAs ambassade i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem som problematisk. Jerusalem er ikke internasjonalt anerkjent som Israels hovedstad.

– Dette engasjerer meget sterkt, ikke bare på palestinsk side, men i hele den arabiske verden. Jeg tror en eventuell flytting vil skape sterke reaksjoner i mange arabiske land, sier Brende til NTB.

Hvilke skritt USA velger å ta videre, blir ifølge ham avgjørende for arbeidet for å få partene til forhandlingsbordet igjen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.