Avgjørelsen kommer fordi Trump ikke er fornøyd med uttalelsene fra Canadas statsminister Justin Trudeau i etterkant av møtet.

– Trudeau fremsto så ydmyk og mild under møtene våre på G7, bare for senere å stille på en pressekonferanse etter jeg dro, der han sier at «USAs toll er en fornærmelse» og at han «ikke vil bli herset med». Veldig uærlig og svak. Vår toll er et svar til hans 270 prosent på meieriprodukter, skrev Trump på Twitter etter å ha forlatt møtet lørdag.

Samtidig skrev presidenten at han ville instruere de amerikanske representantene om ikke å støtte slutterklæringen likevel.

Trudeau: Ingenting nytt

Kort tid etter sjokknyheten svarte Trudeau at hans uttalelser etter toppmøtet, der han blant annet lovet å innføre tilsvarende straffetoll som USA har innført mot Canada, kun var gjentagelser av ting han har sagt tidligere.

– Statsministeren sa ingenting han ikke har sagt før – både i offentligheten og i private samtaler med presidenten, het det i en uttalelse fra Trudeaus kontor.

På vei til Singapore

Trump forlot toppmøtet i Canada lørdag formiddag og satte kursen mot Singapore, der han om få dager skal møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Det var fra flysetet i Air Force One at han skrev de oppsiktsvekkende Twitter-meldingene natt til søndag norsk tid.

Bare timer tidligere hadde Trudeau kunngjort at G7-landene var blitt enige om en slutterklæring på alle punkter utenom klima. Også Trump skrev fra flyet at han akkurat hadde forlatt Canada etter «strålende møter».

Trosset advarsel

På pressekonferansen som fikk Trump til å ombestemme seg, lovet Trudeau å innføre tilsvarende straffetoll som USA har innført mot Canada, fra 1. juli. Løftet kom etter at Trump hadde advart de andre G7-landene mot et slikt mottiltak.

Trudeau kalte også USAs begrunnelse for tollen, nemlig «nasjonal sikkerhet», en fornærmelse mot kanadiske krigsveteraner «som har kjempet skulder ved skulder» med amerikanske styrker.

I den åtte sider lange slutterklæringen, som knapt rakk å nå offentligheten før Trump trakk USAs støtte til den, lover G7-landene blant annet å bekjempe proteksjonisme, forhindre at Iran får atomvåpen og at Verdens handelsorganisasjon (WTO) skal moderniseres.

McCain reagerer

Til DPA opplyser en talsperson for EU-president Donald Tusk at EU vil forholde seg til avtalen også uten amerikansk støtte.

Den republikanske senatoren John McCain var tidlig ute på Twitter og svarte på Trumps avgjørelse.

– Til våre allierte: En majoritet fra begge partier i USA er fremdeles for fri handel, for globalisering og støtter allianser basert på 70 år med felles verdier. Amerikanere støtter dere, selv om ikke presidenten vår gjør det, skriver han.(Vilkår)

Så mye koster en flyktning i Sverige
Immigrasjonsforsker Joakim Ruist har regnet ut hvor mye innvandringen til Sverige vil koste.
01:39
Publisert: