President Donald Trump, «the master of the deal», inngikk onsdag en avtale som fikk demokratenes ledere Chuck Schumer og Nancy Pelosi til å smile fra øre til øre og republikanernes ledere til å klø seg i hodet.

Nå sitter Trump igjen med en republikansk leder som er illsint og en annen som ikke skjønner bæret, og dermed står trolig presidentens storslåtte skatteplan, som trenger velvilje fra Kongressen, svakere enn før.

Tok demokratenes side

I et møte i Det hvite hus onsdag kveld var Trump og kremen av kremen i Kongressen samlet for å bli enige om fristen for å nå det såkalte gjeldstaket, altså hvor mye gjeld føderale myndigheter kan ta opp.

Republikanerne har ønsket å utsette fristen for å stemme for et nytt gjeldstak til etter Kongressvalgene november i 2018. Demokratene hadde på forhånd foreslått en frist på tre måneder før de igjen må diskutere hvor mye gjeldstaket kan skyves på. Republikanernes leder i Representantenes hus, Paul Ryan, kalte forslaget «håpløst» og «latterlig».

Da de politiske toppene var samlet onsdag jobbet republikanerne, ifølge AP, for en frist på 18 måneder for å nå gjeldstaket, før de måtte gå ned til 12 måneder, så til seks måneder, før Trump til stor overraskelse for Ryan, den republikanske senatoren Mitch McConnell og finansminister Steven Mnuchin, aksepterte demokratenes forslag på tre måneder og tok demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer i hånden.

Det umiddelbare målet med avtalen var å sikre penger for de rammede under ekstremværet Harvey.

Illsint

Ifølge det politiske nettstedet Axios tviler Mitch McConnell på at presidenten i det hele tatt har en strategi. Samtidig skal Paul Ryan være illsint, ifølge en person som står ham nær. En annen ikke-navngitt høytstående politiker sier til Axios at Trump kjørte over hele partiet, mens en annen sier:

– Demokratene fikk gjort mer på et enkelt besøk i Det ovale kontor enn republikanerne i Kongressen har fått til i alle år.

Den tidligere fristen for å sette et gjeldstak var 29. september. I realiteten gikk den amerikanske staten tom for penger i september, men med politikernes enighet, kan nye lån tas opp. Nå er den altså utsatt til 15. desember.

– Vår første prioritet var å få penger til Harvey. La meg være veldig tydelig: Det er presidentens første prioritet og vi klarte det, sa Mnuchin sent onsdag kveld, ifølge AP.

Trump selv omtalte møtet som veldig bra.

– Vi ble enige om en tre måneders frist på gjeldstaket, noe de anser som hellig, veldig viktig. Jeg tror avtalen vil være bra, sa Trump.

Kan svekke Trumps skattereform

Axios skriver at Trumps hjertebarn, den omfattende skattereformen som virker detaljert og nøye gjennomgått, nå har færre ben å stå på ettersom forholdet til McConnell og Ryan har fått skraper i lakken. Trump-administrasjonen er nemlig avhengig av å ha et noenlunde godt samarbeid med Kongressen siden det er komitémedlemmer i Kongressen som i prinsippet skal utforme skatteplanen.

Axios skriver samtidig at det nå er mer sannsynlig at demokratene kommer til å få flertall i Kongressen etter valget i 2018 nå som republikanerne har mindre å vise til enn noensinne. Skulle Trump få problemer med å få Kongressen med på skattereformen sin, kan det se ut som at hans største politiske seire i år vil være å øke pengebruken og gjeldstaket – det motsatte av hva Tea Party-republikanerne kom til Washington for å gjøre.(Vilkår)