Trump starter en to ukers ferie på fredag. Han foretrekker kjente områder. Planen er å tilbringe tiden på en golfbane han eier i New Jersey.

Før han forlater Washington, D.C. var planen å holde en tale hvor han skulle kritisere Kina og be om det ble igangsatt etterforskning. Nå er dette utsatt på ubestemt tid.

Utdatert handelslov

Så sent som på onsdag bekreftet rådgivere til Trump overfor næringslivskanalen CNBC at han ville kritisere Kinas handelspraksis overfor USA i en tale på fredag. I årets fem første måneder hadde USA et handelsunderskudd på 138,1 milliarder dollar mot Kina.

Dette er et område hvor Trump har bred støtte fra Demokratene.

– Vi bør gå etter dem. Det er det ingen tvil om, sa Demokratenes leder Chuck Schumer tidligere denne uken.

Trump skulle ifølge kildene beordre USAs offisielle handelsrepresentant Robert Lighthizer om å starte en etterforskning av Kinas handelspraksis under en handelslov fra 1974. Denne er nesten ikke blitt brukt mot USAs handelspartnere siden 1990-tallet .

– Trumps vilje til å bruke en utdatert handelslov kan skape problemer. Regjeringen har identifisert et problem, men Trumps forslag på hvordan dette løses kan gjøre situasjonen verre, sier handelsekspert Chad Bown ved tenketanken Peterson Institute for International Economics til Reuters.

Store ord – ingen strategi

Under valgkampen kritiserte Trump Kina jevnlig og lovte å kjøre en langt tøffere linje mot Kina enn hva president Barack Obama gjorde.

Fra 2009 til 2016 økte det amerikanske handelsunderskuddet overfor Kina med 130 milliarder dollar. Amerikansk eksport økte fra 69,5 milliarder dollar til 115 milliarder dollar i samme periode.

Senator Ron Wyden, som er leder for Demokratene i senatets finanskomité, er kritisk til utsettelsen.

– Denne episoden viser at store ord uten en strategi skader amerikanske arbeidere. Det er reelle kostnader til all overdrevne retorikken all den tid den ikke gjennomføres, sier han til Politico.

Amerikanske selskaper i Kina har i mange år dokumentert brudd på inngåtte avtaler og betingelser som gjør det risikabelt og vanskelig å drive forretninger i landet. De blir ofte tvunget til å dele teknologi og patenter med kinesiske selskaper.

De stoler heller ikke på hvordan Trump og hans regjering vil håndtere dette.

– Selskaper er – med rette – opptatt av hvordan denne regjeringen håndterer enhver form for etterforskning eller tvangstiltak gitt at de ikke er veldig nyanserte eller strategiske i sin tilnærming, sier en kilde fra teknologisektoren til Reuters.

Gjør klar ammunisjon

Kina vil ikke sitte stille. Kinesiske medier har gjort det klart at det er gjort klart mottiltak hvis USA straffer Kina eller kinesiske selskaper. Amerikanske storselskaper kan bli etterforsket for brudd på kinesiske skattelover og konkurranselovgivning.

– Det kinesiske handelsdepartementet har alle typer våpen og ammunisjon i arsenalet for å slå tilbake. De har studert dette og vet når de skal bruke hva. Spørsmålet er hvordan de skal bruke dette, sier tidligere handelsrådgiver for Kina, Cheng Dawei, til The Guardian.

De amerikanske storselskapene Qualcomm, Micron, Apple og Boeing er avhengig av det kinesiske markedet. Rundt 22 prosent av Apples omsetning kommer fra Kina.(Vilkår)

Fra Oslo til Trondheim på 30 minutter i Hyperloop?
«Fremtidens hurtigtog» gjorde vellykket prøvetur i 310 km/t.
00:24
Publisert: