Demokratene prøver å kravle seg på bena etter det forsmedelige valgnederlaget i presidentvalget i november.

Med en ny populistisk økonomisk plan – «A better deal» – skal president Trump og republikanerne nedkjempes i neste års mellomvalg.

– Dette er et populistisk mottrekk, sier USA-kjenner Henrik Heldahl, kommentator hos amerikanskpolitikk.no.

Luftige visjoner

Heldahl sier demokratenes nye plan mer enn noe annet er preget av målsetninger, retningslinjer og et budskap om felles mål. En plan som skal mobilisere og begeistre.

– Det er et spennende utspill. Men dette er ikke praktisk politikk, sier Heldahl.

I «A better deal» går demokratene til frontalangrep på monopolkapitalen og slår fast at det økonomiske systemet er «rigget» mot arbeidsfolk for å gagne elitene og spesialinteresser.

– Det amerikanske folket fortjener en økonomi som jobber for dem, ikke bare for de mektige. Vi demokrater har svaret for millioner av amerikanere ved å tilby dem «A better deal», sa Schumer ifølge avisen Financial Times (FT) da planen ble presentert denne uken.

Kjernen i demokratenes plan er å utfordre næringslivet, og særlig de store selskapenes makt. Det skal bekjempes blant annet ved å stanse fusjoner og oppkjøp, fremme konkurranse og stoppe misbruk av markedsmakt.

Demokratene peker på at monopoldannelser og sviktende markedsreguleringer har gjort at amerikanerne i dag betaler for dyrt for ting som medisiner, briller, flybilletter og kabel-tv.

– Dette er det fundamentale problemet, maktkonsentrasjonen, sier Barry Lynn, forsker ved tenketanken New America til FT.

Økt konsentrasjon av økonomisk makt og større økonomisk ulikhet er ifølge demokratene hovedårsaken til stagnerte lønninger og arbeiderklassen og middelklassens fallende kjøpekraft de siste tiårene

Demokratene lover ti millioner nye arbeidsplasser i nye infrastrukturprosjekter, utvidelse av lærlingeordningene og skattelette for bedrifter som ansetter og lærer opp nye arbeidstagere.

Mer enn anti-Trump

Demokratene er avhengig av å komme opp med en alternativ politikk til Trump. Spesielt etter at en undersøkelse sist uke viser at over halvparten av velgerne mener partiet kun er anti-Trump, og ellers ikke står for noe (se grafikk).

– Dette siste utspillet er et tegn på at demokratenes har gått til venstre for Hillary Clinton, og det bærer et stempel av Bernie Sanders, sier Heldahl.

Det har en tid vært spekulert i om Hillary Clinton vil spille en fremtredende rolle i gjenreisningen av partiet. Disse spekulasjonene la Schumer effektivt døde denne uken i et intervju med The Washington Post.

– Når du taper mot noen som har en oppslutning på 40 prosent, så kan du ikke skylde på andre – Comey, Russland – du må skylde på deg selv, sa Schumer, som gjennom hele valgkampen ble regnet blant Clintons mest lojale støttespillere.

– Hva gjorde vi feil? Folk visste ikke hva vi sto for, bare at vi var imot Trump. Og de tror det fortsatt, fortsetter Schumer.

Tror på nye fjes

Heldahl mener også det vil være klokt for partiet at Clinton får en tilbaketrukket rolle. Selv om hun fortsatt har stor støtte i enkelte stater, er hun fortsatt mer upopulær enn Trump, som er den mest upopulære presidenten i moderne tid.

Han mener partiet heller ikke er avhengige av Clintons pengesterke bidragsytere på Wall Street.

– Det står mange klar med penger som vil bidra til partiet og bli kvitt Trump, så det ser bra ut med tanke på donasjoner. Problemet er at partiledelsen er full av gamlinger, og man er desperat etter ungt blod, sier Heldahl.

75-årige Bernie Sanders er populær hos de unge, og Heldahl tør ikke helt å utelukke at han vil stille igjen. Den profilerte senatoren Elizabeth Warren (68) tilhører også venstresiden i partiet og har mange støttespillere, men alderen taler også imot henne.

Heldahl sier demokratene i dag ikke har noen naturlig arvtager, men han mener partiet fortsatt har god tid å finne en kandidat til presidentvalget i 2020. Han tror nye og spennende fjes kan komme frem alt i forbindelse med mellomvalgene neste år.

– Demokratene har en veldig god sjanse til å reise seg igjen, spesielt siden de stadige Trump-skandalene bare fortsetter.

Heldahl mener det er innenfor demokratenes rekkevidde å gjenerobre Representantenes hus alt neste år, gitt at generiske målinger viser at partiet nå ligger ni prosentpoeng foran republikanerne for 2018-valgene.(Vilkår)

Kygo på premieren for «Stole the show»
Kyrre Gørvell-Dahll, bedre kjent som Kygo smiler for kameraene på den rød løperen under premieren på dokumentaren om han selv, "Stole the show" i New York.
01:12
Publisert: