Kvinnen er av amerikanske medier identifisert som Reality Leigh Winner. Hun ble pågrepet i delstaten Georgia sist lørdag, og påtalemyndigheten opplyser til CNN at 25-åringen har erkjent at hun sto bak lekkasjen.

Dokumentet som ble lekket, stammer fra etterretningsorganisasjonen NSA og inneholder opplysninger om at russisk etterretning forsøkte å hacke USAs elektroniske valgsystem flere ganger i forkant av høstens presidentvalgt.

Winner skal ha hatt tilgang til hemmeligstemplet informasjon ettersom hun arbeidet med forsvars- og etterretningsspørsmål for en underleverandør.

Kritisk til Trump

Ifølge den britiske avisa The Guardian er Winner kritisk til president Donald Trump og hans politikk.

Hun ble avslørt da The Intercept ga en kopi av det lekkede dokumentet til NSA. Dermed ble det klart at Winner var den eneste som hadde printet ut dokumentet og som hadde vært i kontakt med pressen.

Ifølge dokumentet utførte russisk militær etterretning dataspionasje mot et navngitt amerikansk selskap i august 2016 for å få informasjon om valgrelatert programvare og maskinvareløsninger.

Phishing

Det antas at hackerne har brukt data fra angrepet til å opprette en ny epostkonto for å starte en phishing-kampanje. I slutten av oktober eller begynnelsen av november skal det ha blitt sendt såkalt spear phishing-e-post til mer enn hundre valgmenn. Spear phishing er en avansert form for phishing der brukerne blir lurt til å oppgi brukernavn og passord.

WikiLeaks-gründer Julian Assange har uttrykt støtte til Winner i en Twitter-melding.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hyttebilen
Alfa Romeo Stelvio er like egnet som transport til hytta som til operaen i Milano.
00:53
Publisert: