Barack Obamas tidligere arbeidsminister Tom Perez (55) er valgt til ny leder for det skadeskutte demokratiske parti i USA.Perez har lovet å gjenreise partiet og kjempe mot Republikanernes president Donald Trump.

Han var den etablerte delen av partiets foretrukne kandidat, men møtte hard motstand fra Keith Ellison (53).

Valgthriller

Ellison, som kommer fra Minnesota, var den første muslimen som ble valgt inn i Kongressen og tilhører partiets mer liberale fløy.

Da medlemmene av Demokratenes nasjonalkomité avga sine stemmer i første runde av ledervalget lørdag, var Perez bare én stemme unna å kunne erklære seier. Han fikk 213,5 mot Ellisons 200, men en kandidat trenger minst halvparten av de 427 avgitte stemmene for å vinne.

Dermed ble det som ventet en andre valgrunde i det som ble omtalt som en thriller på partikongressen i Atlanta lørdag. Perez sikret seg da 235 stemmer.

Tillitskrise

Tidligere på dagen sa Perez at partiet står overfor både en tillitskrise og en "relevanskrise" etter å ha både tapt presidentvalget i fjor, og mistet rundt 1.000 folkevalgte verv det siste tiåret.

– Vi trenger en leder som ikke bare kan ta opp kampen med Donald Trump, men også kan sikre at vi snakker om vårt positive budskap om inkludering og muligheter, sa Perez.

Sanders vs. Clinton?

Ellison, som støttet Bernie Sanders i nominasjonskampen, sa lørdag at Demokratene må «reise seg og beskytte det amerikanske folk».

Mange regnet ledervalget for å være en kamp mellom tilhengerne av Hillary Clinton på den ene siden og nettopp Sanders, hennes liberale rival fra nominasjonskampen, på den andre.

Perez og Ellison lovet begge å gå aggressivt til verks for å gjenreise det splittede partiet, både lokalt og på delstatsnivå.

President Donald Trump kommenterte søndag ettermiddag saken, i sedvanlig stil på Twitter:

- Kampen om å bli leder var, selvfølgelig, helt «rigget». Bernies fyr, som Bernie selv, hadde aldri en sjanse. Clinton krevde Perez!, skriver Trump.

Totalt seks kandidater sto på stemmeseddelen før den første avstemningen lørdag, men de øvrige trakk seg før andre runde.

(©NTB)(Vilkår)