Washington koker og kravene om riksrett mot Donald Trump tiltar etter at det ble kjent at et medlem av president Trumps egen etterretningstjeneste har levert en bekymringsmelding – et offisielt varsel – mot presidenten.

Trump skriver på Twitter nå fredag at han ikke har sagt noe galt. Trump mener hele samtalen var «perfekt».

Varsleren mener Trump ved flere anledninger har sagt og gjort ting som vekker bekymring, og som kan være ulovlige. Det skal blant annet gjelde deling av klassifisert informasjon, og løfter til en fremmed makt, i dette tilfellet Ukraina, mot at landet etterforsket Trumps mulige motstander i presidentvalget neste år, Joe Biden.

Generalinspektøren for etterretningstjenestene Michael Atkinson anser ifølge Axios og andre ledende amerikanske medier varselet som «troverdig og prekært, og innenfor lovens definisjon».

Bråstopp og selvskudd

Men varslersaken bråstoppet da Det hvite hus satte foten ned og la lokk på saken.

Vaktbikkjen Atkinson nektet i en lukket høring i etterretningskomiteen i Representantenes hus torsdag kveld å gi noen detaljer etter å ha fått munnkurv av presidenten. Til store protester fra Demokratene og etterretningskomiteens leder, demokraten Adam Schiff. Han understreker blant annet at ingen har rett til å være korrupt.

Budskapet fra Det hvite hus er at presidenten uansett har makt og fullmakter til å gjøre akkurat som han vil. Inkludert å deklassifisere hemmelig informasjon, og ellers komme med de løfter og trusler han vil.

Asha Rangappa, jurist, kommentator og tidligere FBI-agent, er uenig. Hun mener presidenten har gått utover sine fullmakter med å bruke sin makt for personlig politisk vinning i et kommende valg. På Twitter sier hun dette er et lovbrudd som er grunn nok i seg selv til å stille presidenten for riksrett.

Trump selv var kjapt ute på Twitter og avviste det hele som «fake news», etter at avisen The Washington Post først omtalte saken.

Men sent torsdag fikk saken en ny vending da Trumps personlige advokat Rudy Giuliani på CNN i hovedsak bekreftet hele Ukraina-storyen. Han presiserer på Twitter at Trump gjorde jobben sin da han ba Ukraina etterforske Biden.

Schiff truer nå med å saksøke Trump-administrasjonen med krav om at varselet behandles og at etterretningskomiteen får innsyn i varselet, ifølge Politico.

Våpen for drittpakke

Sentralt i saken står en telefonsamtale som Trump hadde med Ukrainas nyvalgte president Volodymyr Zelenskyj 25. juli.

Ukrainas nye president Volodymyr Zelenskyj har havnet i en meget kinkig knipe.
Ukrainas nye president Volodymyr Zelenskyj har havnet i en meget kinkig knipe. (Foto: Efrem Lukatsky/AP/NTB Scanpix)

Mistanken er at Trump skal ha lagt press på ukrainske myndigheter for å gjenåpne en korrupsjonsetterforskning mot et ukrainsk gasselskap der sønnen til den mulige demokratiske presidentkandidaten Joe Biden tidligere hadde en rolle.

Dette skulle bidra til å «normalisere forholdet» mellom USA og Ukraina. Sentralt i denne såkalte «normaliseringen» står militærutstyr for 250 millioner dollar som USA holder tilbake. Våpen og utstyr Ukraina trenger å kampen mot de russiskstøttede styrkene i borgerkrigen øst i landet.

Demokratene i Kongressen krever nå tilgang til en utskrift av telefonsamtalen mellom Trump og Zelenskyj.

Giuliani skriver Biden presset ukrainske myndigheter til å sparke statsadvokaten som førte denne saken. Uten at det noensinne er lagt frem beviser for dette.

Giuliani har lenge forfulgt denne saken i håp om å finne inkriminerende opplysninger som kan klistres på Biden. Tidligere i år var Giuliani på vei til Ukraina som ledd i jakten på Biden, men han avlyste i siste øyeblikk da det ble offentlig kjent at han skulle på en innenrikspolitisk «fisketur» til en fremmed stat.

President Trump har etter hvert en lang historie med å holde samtaler med fremmede stats- og regjeringssjefer hemmelige. Det var en etablert praksis under tidligere presidenter å publisere utdrag av alle presidentens samtaler med utenlandske ledere. Denne praksisen er avviklet under Trump.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.