Den 69 år gamle senatoren fra Massachusetts er den første av dem som har meldt seg på i kappløpet om å bli demokratenes presidentkandidat som åpent tar til orde for å stille Trump for riksrett. Dette på bakgrunn av det spesialetterforsker Robert Mueller har avdekket i sin mye omtalte rapport.

Warren ber Representantenes hus i Kongressen innlede prosessen med å forberede en riksrettssak mot presidenten.

– Mueller-rapporten bringer fakta som viser at en fiendtlig innstilt utenlandsk regjering angrep valget i 2016 for å bistå Donald Trump og at Donald Trump takknemlig tok imot denne hjelpen, skriver Elizabeth Warren på Twitter.

– Da han var valgt, forsøkte Donald Trump å hindre etterforskningen av dette angrepet, fortsetter hun.

Muellers 448 sider lange rapport slår fast at Russland forsøkte å påvirke valgutfallet i Trumps favør, men konkluderer med at det ikke foreligger beviser for at Trump selv eller noen i hans valgkampstab medvirket aktivt til dette.

Rapporten dokumenterer imidlertid ti tilfeller der Trump skal ha forsøkt å hindre etterforskningen av den angivelige kontakten med Russland.

USAs justisminister William Barr offentliggjorde torsdag en sladdet versjon av Muellers rapport, men rettsutvalget i Senatet stevnet fredag USAs justisdepartement med krav om tilgang til en usladdet versjon samt underlagsmaterialet innen 1. mai.

Avviser demokratene

Siden et utkast først ble sluppet i slutten av mars har demokratene protestert mot at de vil se rapporten i sin helhet.

Da rapporten ble sluppet torsdag denne uken var dette en sladdet versjon, der demokratene hadde håpet på å få tilgang til en usladdet. USAs justisdepartement ønsker derimmot ikke å gi dette, etter stevningen fra Representantenes hus.

Demokraten Jerry Nadler ser ikke ut til å få tilgang til en usladdet versjon av Mueller-rapporten innen 1. mai.
Demokraten Jerry Nadler ser ikke ut til å få tilgang til en usladdet versjon av Mueller-rapporten innen 1. mai. (Foto: Mary Altaffer)

Demokraten Jerry Nadler, som leder justiskomiteen i Representantenes hus, stevnet USAs justisdepartement med krav om å få både den usladdede versjonen og tilgang til underlagsmaterialet innen 1. mai.

– Nadlers stevning er forhastet og unødvendig. Departementet vil fortsette å jobbe med Kongressen og imøtekomme legitime forespørsler i tråd med loven, sier talsperson Kerri Kupec i justisdepartementet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.