Elon Musk har fått kraftig kritikk for å ha akseptert å være rådgiver for den amerikanske presidenten. I helgen tok han til motmæle på den samme plattformen som Donald J. Trump kommer med sine mange utspill – lynmeldingstjenesten Twitter.

Immigranten Musk

Det startet etter at Trump kritiserte den føderale dommeren James Robert, som på fredag satte til side innreiseforbudet for mennesker fra syv land som allerede har fått visum eller oppholdstillatelse i USA.

«Hva er det blitt av dette landet når en dommer kan stanse et innreiseforbud fra Homeland Security og hvem som helst, selv med onde hensikter, kan komme inn i USA», spurte Trump på Twitter.

Grunnleggeren av den elektriske bilprodusenten Tesla er født i Sør-Afrika og reiste til Canada før han fikk oppholdstillatelse i USA som entreprenør.

Han har hatt flere møter med Trump siden han ble valgt og har vist det er mulig å produsere avanserte biler i USA i konkurranse med lavkostland.

«Mange i USA skjønner ikke hvor stolte de kan være av rettssystemet. Ikke perfekt, men ikke noe sted er rettferdigheten bedre tjent», skrev Musk i en melding som er videresendt over 5000 ganger og likt av over 22.000.

Dette utløse en tilbakemelding fra den norske Twitter-brukeren @aanstadgard:

«Norge også».

«Norge er fantastisk på alle områder. Elsker Norge!». Skriver Musk.

En kommentar fra en brite om at rettssystemet der er bedre, utløser et spørsmål fra Musk.

«OK, men hva er det med disse parykkene», spør han.

Etter at det kommer tilbakemeldinger fra sveitsere, kanadiere og andre om at de også er solide rettsstater, fastholdet Musk på den opprinnelige meldingen.

«Det er mange gode rettsstater som er sammenlignbare med USA. Jeg vet ikke om det finnes noen som er bedre», skriver han.

Bisarr følelse

Musk ble kritisert – også på Twitter – for å i det hele tatt møte Trump og for at Musk tidligere ikke har tatt klar avstand fra Trumps mange utspill.

«Jeg ønsker ikke å involvere meg i politikk. Jeg ønsker bare å finne opp og utvikle teknologi som vil forbedre folks liv. Føles så bisarr», skrev han.

Han bekrefter at han under et møte med Trump på fredag fikk endret agendaen for møtet slik at innreiseforbudet ble diskutert.

«På min forespørsel ble gårsdagens agenda i Det hvite hus endret fra å ikke nevne reiseforbudet til å ha det på toppen», skrev han.

Da han ble anbefalt å trekke seg som rådgiver for Trump-administrasjonen slo han tilbake.

«Aktivister bør være pådrivere for at flere moderate gir råd til presidenten, ikke færre. Hvordan kan det å ha bare ekstremister til å gi ham råd være bra», spør Musk.

Argumenter om at flere ekstremister gjør at sannsynligheten for at Trump ikke kan bli gjenvalgt om fire år blir blankt avvist.

«Mange forferdelige ting kan skje med år med ekstremisme. Vil du virkelig ha en ny krig? Det er hva ekstremisme fører til», skriver Musk i en respons til et Twitter-troll.

En annen skriver at Musk «hjelper å få et monster til å se godt ut».

«Monsteret må fjernes – ikke få råd», skriver @arturrochoa.

Den tidligere toppsjefen for America Online, Steve Case, mimrer om tiden da Ronald Reagan var USAs president i et innlegg, selv om han innrømmer at han ikke støttet Reagan da han var president på 1980-tallet.

«Innreiseforbudet for flyktninger og lovlige innvandrere basert på religion eller opprinnelsesland er i strid med våre prinsipper og reiser alvorlige konstitusjonelle spørsmål», skriver Case.

Tesla-salg kan rammes

Twitter-stormen fortsetter med oppfordringer om at «det er på tide at du stopper å jobbe for Trump».

«Hvor mange Tesla-salg har dere mistet så langt», spør @w4as.

«Kjære vene, jeg «jobber ikke for Trump». Jeg forsøker å gi råd for å bevege dette i en mer positiv retning», skriver Musk.

Det har vært reaksjoner på sosiale medier rundt rollen Musk har som rådgiver for Trump.

«Jeg kan ikke støtte et selskap hvor konsernsjefen fungerer som en kanal for fremvekst av nasjonalisme og fascisme i USA. Jeg har alltid vært en fan av Musk, men hans siste handlinger er avskyelige. Ta et standpunkt. Elon», skriver en kunde som har kansellert bestillingen av en Model 3, ifølge Buzzfeed

Etter over 60 meldinger velger Musk å gi seg.

«Jeg logger ut. Dette var mer enn nok Twitter-problemer for en morgen», skriver han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Teslas nye «folke-SUV» gjør 0-100 km/t på 3,4 sekunder
DN har testet Tesla Model X. Dette er dommen.
04:19
Publisert: