«Det mest splittede G20-toppmøtet noensinne», var dommen til det franske nyhetsbyrået Afp etter helgens samling av verdens toppledere i Hamburg. Sinne mot USAs avvisning av Parisavtalen og konflikt om Washingtons syn på handel skapte et splittet møte, skrev The Guardian.

Brian Fallon, Hillary Clintons tidligere pressesekretær, uttalte at president Donald J. Trump i Hamburg viste hvordan USA har gitt fra seg rollen som «den uunnværlige nasjonen», ifølge New York Times. Samme avis melder at Trump selv var fornøyd med møtet. 

– Det gikk omtrent som forventet. Vi fikk en påminnelse om at USA ikke bryr seg særlig om klima, ellers var det i stor grad på stedet hvil. Samtidig som det har en verdi i seg selv å ha møtet, sier Iver Neumann, seniorforsker på Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi). 

– Vanskelig å oppnå enighet

Neumann synes ikke det er urimelig at slike møter preges av uenighet. 

Seniorforsker Iver Neumann mener at det kom lite ut av G20-møtet. 
Seniorforsker Iver Neumann mener at det kom lite ut av G20-møtet.  (Foto: Christopher Olssøn)

– Når Trump ikke opprettholder amerikansk lederskap, så fremskynder han fremmarsjen til land som Kina. Når det kommer raskere, er det uunngåelig at det blir mer diskusjon, sier han. 

Seniorforsker Julie Wilhelmsen ved Nupi, sier at møtet ble preget av endringer i hvem som er de tunge aktørene i verdenspolitikken.

– Vi lever i en tid hvor det er mange dramatiske utviklingstrekk i politikken. Kina og Russland er en ny allianse som har mye å samarbeide om, og vi har også sett en ny konstellasjon med Kina og Europa, sier hun. 

 Like før klokken halv fire lørdag ettermiddag kom det til enighet i Hamburg, til tross for mye splid. Etter to dager kunne verten for møtet, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, puste lettet ut da en felles erklæring fra stats- og regjeringssjefene var på plass. 

– Det er vanskelig å oppnå enighet på slike toppmøter. Du kan ikke være sikker på suksess. Min oppgave har vært å fremme tyske og europeiske interesser, men også å sikre kompromisser, sa Merkel da hun møtte pressen lørdag ettermiddag, ifølge NTB. 

Fikk eget avsnitt 

Forhandlingene rundt klima og handel var de tøffeste. Hva gjaldt klimasaken måtte de til slutt bli enige om å være uenige. Her sto USAs president Trump imot resten, og det endte med at USA fikk sitt eget avsnitt i erklæringen.

– Det er veldig tydelig at det er uenighet, sa Merkel. 

«USA vil bestrebe seg for å samarbeide tett med andre land for å hjelpe dem med å få tilgang til og bruke fossile brensler på en renere og mer effektiv måte», heter det i «USA-avsnittet». 

I bytte mot dette egne avsnittet, måtte Trump godta et avsnitt der de andre landene støtter opp hvor viktig den globale klimaavtalen fra Paris er. I dette avsnittet, som er underskrevet av de resterende 19 medlemslandene, heter det at Parisavtalen ikke kan reverseres. 

I begynnelsen av juni gjorde Trump det kjent at han vil trekke USA ut av den globale klimaavtalen. 

Flere har vært kritiske til USA-president Donald Trumps opptreden på G20-møte. På vei hjem lørdag fikk han også vansker da han prøvde å fange hatten til en marinevakt. 
Flere har vært kritiske til USA-president Donald Trumps opptreden på G20-møte. På vei hjem lørdag fikk han også vansker da han prøvde å fange hatten til en marinevakt.  (Foto: Evan Vucci/AP/NTB scanpix)

Trump og Putin møttes

Møtet mellom de to presidentene Trump og Putin, var den store begivenheten på G20. Trumps presidentperiode har så langt vært preget av spekulasjoner om hans bindinger til Russland og Russlands påvirkning av det amerikanske valget blir fortsatt etterforsket. Fredag møttes Trump og Putin for første gang. 

– Slike møter er alltid viktige. Situasjonen i Syria og Europa er per i dag så spent at selv små skritt, som avtalen om en våpenhvile i deler av Syria, er viktig, sier seniorforsker Julie Wilhelmsen.

Samtidig understreker hun at forholdet mellom USA og Russland er dårlig, og at dette ikke er noe som nødvendigvis vil endres etter møtet.

Julie Wilhelmsen advarer mot å tenke at forholdet mellom Russland og USA endrer seg etter G20-møtet. 
Julie Wilhelmsen advarer mot å tenke at forholdet mellom Russland og USA endrer seg etter G20-møtet.  (Foto: Christopher Olssøn)

– I den store sammenhengen er ikke dette særlig betydelig. Det er ikke noe grunnlag for store endringer i denne relasjonen på noen av sidene. Trump har veldig lite handlingsrom på amerikansk side og russerne er veldig avventende, fordi de har hatt suksess med andre partnere som Kina, sier Wilhelmsen. 

Forskerkollega Iver Neumann mener at den store begivenheten ikke burde vært møtet mellom Putin og Trump, men derimot Putin og kinesiske Xi Jinping. 

– Du har Xi i kulissene, mens Trump og Putin tar mye oppmerksomhet. All oppmerksomheten på Russland er et blindspor, ettersom de ikke har kapasitet til å bli en stormakt på sikt. Det har Kina, sier han. 

Ville ha rett til å beskytte egne markeder 

Donald Trump fikk også gjennom enda et kompromiss. I delen av slutterklæringen som omhandler handel, er landene blitt enige om å bekjempe proteksjonisme. Her fikk Trump inn en setning om at landene har rett til å beskytte egne markeder. 

Merkel gjorde det imidlertid klart på sin pressekonferanse i etterkant av møtet at landene er enige om at markeder skal holdes åpne og at de ønsker å bekjempe proteksjonisme. 

Storbanken Goldman Sachs skriver i sin rapport etter møtet at det er en reell risiko for at Trump innfører toll på stålimporten og kanskje også aluminium. Markedet undervurderer risikoen, mener økonomene i den amerikanske banken. Nye handelsrestriksjoner utgjør ifølge økonomene en nedsiderisiko for den amerikanske veksten, og kan bidra til høyere inflasjon.(Vilkår)

Hvem skulle trodd at 2017 ville bli Ikea-posens store år
Den ble designet at et svensk søskenpar for 30 år siden. Nå tar den helt av.
01:26
Publisert: