Få minutter etter at Donald Trump la ut en lynmelding på Twitter torsdag, hvor han sa at «USA må styrke og utvide sin kjernefysiske kapasitet frem til verden tar til fornuft», gikk kursene på børsnoterte indeksfond, hvor selskaper som leverer uran og teknologi til utvikling av kjernefysiske våpen inngår, kraftig opp.

Uran Energy Corp. gjort et byks på 11 prosent før kursen endte dagen 4,75 prosent høyere.

– Det er slik våpenkappløp starter – med ord. Trump må forsøke å gjøre den største avtalen han har gjort noensinne og forhandle med Russland for å redusere de kjernefysiske arsenalene. Ingen land trenger å bruke flere hundre milliarder dollar på kjernefysiske våpen vi ikke trenger, sier direktør Joe Cirincione hos tenketanken Ploughshares Fund til Reuters.

Icahn-utnevnelse ga kurshopp

Trumps mange utspill siden han ble valgt som president har ført til store markedsbevegelser.

«Donald Trump er markedets mest interessante mann», skriver nyhetstjenesten Bloomberg fredag.

Den amerikanske milliardæren og Trump-supporteren Carl Icahn er utnevnt til spesialrådgiver med ansvar for å gjennomgå føderale reguleringer. Dette har sendt aksjekursene på raffinerier og tradisjonell industri i været. Aksjekursen på CVR Energy, som kontrolleres av Icahn, steg med 10,5 prosent på torsdag.

Icahn ønsker å gjøre amerikanske oljeraffinerier mer konkurransedyktige.

– Det er noe galt med økonomien vår hvis vi ikke kan ha levedyktige raffinerier. Enkelte av reguleringene de er pålagt er absurde, sa Icahn til CNBC på torsdag.

Trumps dans med toppsjefer

For to uker siden kritiserte Trump Boeing for prisen på utviklingen av nye fly for den amerikanske presidenten.

Dagens Air Force One-fly er 24 år gamle og nye fly skal etter planen være utviklet og klare i 2020. Budsjettet er overskredet og passert fire milliarder dollar. Boeing-ledelsen har møtt Trump denne uken på hans feriested i Florida.

– Vi skal klare å bygge flyene til under det beløpet. Vi er forpliktet til å jobbe sammen for å sikre at dette skjer. Jeg var i stand til å gi Donald Trump min personlige garanti, sa Boeings konsernsjef Dennis Muilenburg etter møtet med Trump på Mar-a-Lago i Florida.

Trump møtte konsernsjef Marillyn Hewson hos jagerflyprodusenten Lockheed Martin, som har ansvaret for utviklingen av F35-flyene. Trump har kritisert F35-programmet og sagt at kostnadene er «helt ute av kontroll».

– Vi forsøker å få ned kostnadene. Dette programmet er veldig, veldig dyrt, sa han til journalister etter møtene.

– Dette er som en dans, vet du, men vi skal få ned kostnadene og vil gjøre dette på en fantastisk flott måte, sa han.

«Bisarre kommentarer»

Investorer og analytikere følger Trumps Twitter-feed med argusøyne. Uten forvarsel kommer han med utspill og stikk mot børsnoterte amerikanske selskaper. Boeings aksjekurs falt etter at han kritiserte prisen på neste Air Force One i forrige uke.

Natt til fredag har Trump kommet med nye utspill, hvor det virket som at han forsøker å spille Boeing og Lockheed Martin opp mot hverandre.

Lockheed Martin er under press om å redusere prisene på jagerflyprogrammet. Aksjekursen falt med to prosent etter at børsen stengte i USA torsdag ettermiddag. Dette kommer på toppen av et kursfall på 5,3 prosent de siste to ukene.

– Trumps kommentarer er bisarre. US Navy er den eneste kunden for Super Hornet, Marines er avhengig av F-35B og Air Force holder seg til F-35A. Trumps Twitter-meldinger kommer for sent og er helt irrelevante, sier analytiker Richard Aboulafia hos Teal Group til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs julepanel 2016
01:04
Publisert: