2017 har vært preget av høy politisk uro på begge sider av Atlanteren. I USA har Donald Trump skapt store uroligheter i Kongressen og full forvirring i eget parti. I Europa krangler Storbritannia og EU om størrelsen på brexit-regningen, frihandel og en overgangsperiode for Storbritannia. Samtidig blir stemningen mellom Trump og Nord-Koreas Kim Jong-un stadig mer tilspisset.

Den sveitsiske storbanken UBS har i bankens egen undersøkelse «UBS Evidence Lab Survey» spurt 1200 bedrifter i eurosonen hvordan de vurderer politisk risiko, hvordan de anser konkrete politiske risikoer og hvordan de planlegger å reagere på Storbritannias beslutning om å forlate EU.

USA, brexit og EUs fremtid

Undersøkelsen viser at eurosonebedrifter er mest bekymret for resultat fra brexit og usikkerheten som kommer fra politikken fra Trump-administrasjonen. Bedriftene svarer også at de er bekymret for usikkerheten forbundet med fremtiden til EU.

Andre potensielle politiske risikofaktorer som situasjonen i Spania, der myndighetene i Catalonia ønsker å løsrive seg fra Spania, innkjøringsperioden til president Emmanuel Macron i Frankrike, og de kommende valgene i Tyskland og Italia, ser ikke ut til å bekymre bedriftene i like stor grad.

Kutter både kapasitet og investeringer

Ringvirkningene brexit vil ha på bedrifter og banker har vært hyppig diskutert siden britene bestemte seg for å melde seg ut av EU i fjor sommer. Mange bedrifter har allerede varslet at de ville kutte i både investeringer og arbeidskapasitet i Storbritannia.

Ifølge undersøkelsen til UBS øker antall bedrifter som ser muligheten til å trekke seg ut av Storbritannia.

43 prosent av bedriftene venter å kutte kapasiteten i Storbritannia kraftig som et resultat av brexit. Det er opp fra 41 prosent siden sist undersøkelse som ble gjort i første kvartal i år. 15 prosent antar de vil trekke seg helt ut av landet, opp fra tidligere 10 prosent, mens 28 prosent forventer å flytte en «betydelig del», mot tidligere 31 prosent.

50 prosent av de spurte bedriftene svarte at brexit ikke ville påvirke investeringsplanene deres. Fremdeles svarte 35 prosent av bedriftene at de venter å redusere investeringene, mens 21 prosent vil investere marginalt mindre og 14 prosent vil investere betydelig mindre.

Storbankene flytter

Gjennom hele 2017 har internasjonale storbanker varslet at de kommer til å flytte enorme summer og bemanning ut av finansmetropolen London til andre storbyer i Europa.

Den tyske storbanken Deutsche Bank vurderer å flytte både virksomhet og 300 milliarder euro, omtrent 2800 milliarder kroner, fra balansen i den britiske enheten til Frankfurt innen mars 2019 da britene etter planen går ut av EU.

Andre storbanker som har sagt at de vurderer å flytte virksomhet og kapital til Frankfurt er Morgan Stanley, Citigroup, Standard Chartered og Nomura Holding.(Vilkår)

Slik blir en kajakk til
Total tid på produksjonen er omkring seks minutter.
01:25
Publisert: