Torsdag kl. 16.00 norsk tid er det duket for tidligere FBI-sjef James Comeys høring i kongressen, der han ventes å bli utspurt om Donald Trumps russiske forbindelser og situasjonen som ledet opp til hans avskjedigelse.

Sentralt står hvorvidt Trump aktivt forsøkte å stanse FBI- etterforskningen av tidligere hvite hus-sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.

Overrasket alle

Onsdag tok imidlertid Comey både Donald Trump og Det hvite hus-staben på sengen, da han offentliggjorde manuskriptet sitt for kongressen. Dermed overskygget det også Trumps Twitter-annonsering av Christopher Wray som ny FBI-sjef.

Allerede fra første stund, og før Trump formelt var innsatt, var det mistillit å spore mellom ham og Comey, fremgår det av manuskriptet.

«Jeg følte meg tvunget til å dokumentere min første samtale med den valgte presidenten i et notat. For å sikre at det ble ordrett, begynte jeg å skrive på en pc i et FBI-kjøretøy utenfor Trump Tower i det øyeblikket jeg forlot møtet», skriver den tidligere FBI-sjefen.

Dette ble også fast praksis for Comey etter sine møter med Trump og telefonoppringninger, som han opplevde som ukomfortable og uvanlige. 

Påskudd

I løpet av tre år som FBI-sjef møtte han tidligere USA-president Barack Obama kun to ganger alene, ifølge The New York Times. Like etter at Trump ble innsatt som president, ble Comey kalt inn på teppet i Det hvite hus. 

I en middag 27. januar spurte Trump FBI-sjefen hvorvidt han ønsket å beholde jobben. Uttalelsen fant han underlig, ettersom FBI-sjefene utnevnes for ti år om gangen, og Trump allerede hadde spurt ham om å bli, noe Comey også hadde informert de ansatte om at han ville, ifølge NYT. 

«Instinktene mine fortalte meg at en-til-en-situasjonen, og påskuddet om at dette var vår første samtale omkring stillingen min, betydde at middagen, i det minste delvis, var et forsøk på å få meg til å be om jobben og skape et slags beskyttende bånd. Det bekymret meg svært mye», skriver Comey.

Like etterpå sa Trump «Jeg trenger lojalitet, jeg forventer lojalitet».

«Jeg hverken beveget meg, snakket eller endret ansiktsuttrykk på noen som helst måte i den merkelige stillheten som fulgte. Vi bare så på hverandre i stillhet», skriver Comey.

Trump deretter gjentok at han hadde behov for lojalitet. Den tidligere FBI-sjefen sa han alltid ville være ærlig.

«Det er det jeg ute etter. Ærlig lojalitet», svarte Trump.

Ble presset

Mange av detaljene fra disse møtene har allerede vært lekket og omtalt av media, som New York Times. 

Manuskriptet kaster imidlertid ytterligere lys over hvor ekstraordinært den tidligere FBI-sjefen opplevde presidentens uttalelser og innblanden. 

FBI sorterer under Det amerikanske justisdepartementet, og toppsjefen utnevnes av Det hvite hus. Det er imidlertid en etablert praksis og en bærebjelke i et moderne demokrati at de lovgivende, utøvende og dømmende statsmakter er uavhengige og på minst en armlengdes avstand fra hverandre.

 Comey skriver at Trump ba FBI om å droppe etterforskningen av tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn

Flynn ble sparket av Trump, angivelig for ikke å ha gitt fullstendige opplysninger til visepresident Mike Pence omkring sine samtaler med russerne. Trump påpekte at Flynn er «en bra mann, som har vært igjennom mye», og som ikke hadde gjort noe galt, men feilinformert visepresidenten.

«Jeg håper du ser dette tydelig nok til å la dette passere. Han er en bra mann. Jeg håper du kan gi slipp på dette», sa Trump. 

Comey, som kjente Flynn fra tidligere i karrieren, sa seg enig i at han var en bra mann. Men han ga ingen løfter om å gi slipp på saken. 

«Den greien»

I tillegg skal Trump gjentatte ganger ha bedt Comey om å si offentlig at han ikke var under etterforskning. 

Comey hadde overfor Trump tre ganger tidligere bekreftet dette, men Comey nektet, delvis fordi han ikke ønsket å gå tilbake på ordene sine skulle dette endre seg, ifølge The New York Times.

Den 30. mars fikk Comey en telefon fra presidenten der Trump beskriver Russland-etterforskningen som en «sky» som forhindret hans evne til å handle på vegne av landet, skriver den tidligere FBI-sjefen. Trump oppfordret Comey til å fjerne skyen.  

Presidenten gjentok dette i en ny oppringing den 11. april. Da ba Comey ham om gå tjenesteveien og oppfordret Trump å ta kontakt med justisdepartementet.

Trump sa han ville gjøre dette og la til «fordi jeg har vært svært lojal mot deg, svært lojal; vi hadde den greien, vet du». 

Comey sa han ikke visste hva han mente med «den greien», ifølge NYT.

«Det var siste gang jeg snakket med president Trump», skriver Comey.

Den 9. mai annonserte Trump via Twitter at FBI-sjefen var blitt avsatt.

– Begrenset innvirkning

Comey stiller til høring i kongressen overfor senatets «Intelligence Committee» torsdag kl. 16.00 norsk tid.

Nordea Markets venter at markedet vil legge et øre mot skinnen torsdag, og at høringen vil kaste nytt lys over Trumps innblanden i Russland-etterforskningen. 

«Høringen kan øke markedets bekymring for USAs politiske instabilitet. Men dersom ingen «smoking gun» blir avdekket, tror vi det er heller usannsynlig at president Trump vil bli stilt for riksrett. Uansett vil en potensiell avsettelse av Trump som president trolig kun ha begrenset innvirkning på de økonomiske utsiktene», skriver Nordea Markets i en oppdatering torsdag.

Rekordmange treff på Trump + riksrett

Færre tror på riksrett

I forrige måned anslo PredictWise 27 prosent sannsynlighet for at Trump ville måtte gå av i 2017. 

I dag ligger sannsynligheten på 14 prosent, mens sannsynligheten for at han blir sittende til 2020 eller senere er på 53 prosent. 

For at en president skal bli stilt for riksrett (impeachment) må Representantenes hus med simpelt flertall gå inn for det. Deretter avholdes en rettssak i Senatet ledet av Høyesterettsjustitiarius. 

Det må være to tredjedels flertall for å få presidenten dømt og avsatt. Republikanerne, Trumps parti, kontrollerer både Representantenes hus og Senatet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se trailer: «I Am Not Your Negro»
I Am Not Your Negro
01:57
Publisert: