I et lengre intervju med The Washington Post sier USAs president Donald Trump at han ikke er fornøyd med sin egen sentralbanksjef Jerome «Jay» Powell.

– Så langt er jeg ikke det minste fornøyd med mitt valg av Jay. Ikke litt engang. Jeg legger ikke skylden på noen, men jeg forteller dere bare at Fed er langt fra hvor de burde være, sier presidenten.

Plasserer skyld

Han gir den amerikanske sentralbanken (Fed) skylden for at aksjemarkedet har falt såpass mye som det har gjort i det siste, og for at bilprodusenten General Motors kutter 14.700 stillinger og legger ned flere fabrikker i USA og Canada.

Tirsdag varslet han på Twitter at han vurderer å kutte alle subsidier for General Motors, inkludert for elektriske biler.

Trump har lenge vært kritisk til Feds pengepolitikk og mener at sentralbanken setter opp rentene altfor raskt. Han understreket imidlertid i intervjuet at han ikke frykter en resesjon.

– Kan ikke klandres

– At aksjeinvestorer ikke liker høyere renter har nok Trump rett i, men det som er viktigst for disse er de lange rentene, ikke styringsrenten til sentralbanken, skriver rente- og valutastrategi Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets onsdag.

Hun peker dessuten på at renten på 10-årige amerikanske statsobligasjoner har falt tilbake til 3,05 prosent den siste tiden etter å ha vært på nesten 3,3 prosent tidligere i høst.

– Høyere renter og Feds innstrammende pengepolitikk kan dermed ikke klandres for markedsuroen i november, skriver Borgen Gjerde.

Magefølelsen vet best

Det er nokså uhørt for en statsleder å blande seg i pengepolitikken i landet da sentralbanker skal være totalt uavhengige og uten innflytelse fra politikere. Dette er likevel ikke første gang Trump offentlig har kritisert sentralbanken. Han har gjentatte ganger kritisert Jay Powell, og har sagt at sentralbanken er den største trusselen for økonomien i landet.

Presidenten mener han selv vet best:

– Jeg gjør avtaler, og Fed legger ikke til rette for meg. De tar feil fordi jeg har magefølelse, og min magefølelse forteller meg noen ganger mer enn det andres hjerne noensinne kan fortelle meg, sier han til Washington Post.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator Anita Hoemsnes: Slik lager du din egen fastrente
01:42
Publisert: