Onsdagens rentekutt var ventet – og i så måte innfridde den amerikanske sentralbanken (Fed) med et rentekutt på 25 basispunkter.

Ifølge sentralbanksjef Jerome Powell er det ikke en garanti for nye, snarlige rentekutt slik president Donald Trump lenge har ønsket seg.

– La meg være helt klar og tydelig. Hva jeg sier er at dette ikke er begynnelsen på en lang rekke rentekutt, sa Powell på en pressekonferanse.

De ledende referanseindeksene ved de amerikanske børsene falt med over en prosent – ledet av Dow Jones-indeksen som endte over 1,2 prosent lavere.

– Mistet tellingen

Trump sa i begynnelsen av uken at han ønsket «et stort» rentekutt fra den amerikanske sentralbanken. Han har tidligere sagt han ønsker seg et rentekutt på en prosent.

«Hva markedene ønsket å høre fra Jerome Powell og Federal Reserve var at dette var begynnelsen på en lang og offensiv rentekuttrunde for å holde tritt med Kina, EU og andre land i verden. Som vanlig har Powell skuffet oss», skriver Trump på Twitter.

Sannsynligheten for at det kommer et nytt rentekutt på 25 basispunkter i september er på 75 prosent, ifølge CME Groups FedWatch Tool. Dette er høyere enn hva som var ventet så sent som tirsdag denne uken.

Powell ble spurt flere ganger om det ligger an til et nytt rentekutt i september under pressekonferansen. Han ble oppfattet som unnvikende.

– Jeg mistet tellingen over hvor mange ganger han sa «usikkert» eller «ikke visste». Dette er veldig foruroligende, sier sjeføkonom Diannw Swonk ved Grant Thornton til Bloomberg.

Sentralbanksjefen kom med stikk til president Trump, som startet handelskrigen med Kina i fjor, og som åpent har kritisert Powell siden i fjor. Powell ble utnevnt av Trump.

– Handel er vanskelig. Vi har ikke mye erfaring med hvordan vi skal svare på globale handelsspenninger. Det er ikke noe vi har stått overfor tidligere og vi lærer underveis, sa Powell.

– Nå har Trump hånden på rattet

Storebrand-forvalter Olav Chen mener at rentekuttet kommer som produkt av press fra den amerikanske presidenten. Chen mener det pågår et politisk spill mellom Fed og Trump der presidenten sitter med de beste kortene, ettersom han til syvende og sist er den som avgjør når handelskrigen blir løst.

– I mine øyne har Fed bøyd av etter Trump's vilje. Det er ingen tvil om hva Trump vil, han vil fyre økonomien opp med videre rentekutt og kvantitative lettelser. Han mener Fed har hatt en altfor kontraktiv pengepolitikk. Nå har Trump hånden på rattet, sa Chen til DN på onsdag.

Chen har en hypotese om at Trump har en strategi i handelskrigen, for å bli gjenvalgt neste år.

– Drømmescenarioet for Trump nå er at handelskrigen med Kina blusser opp, slik at Federal Reserve setter rentene ytterligere ned. Sommeren neste år kommer derimot til en avtalte med Kina, etter Federal Reserve har satt ned renten flere ganger. Markedene vil da stige inn i valgkampen, forteller Chen.

Konstruktive samtaler i Shanghai

Den siste forhandlingsrunden mellom USA og Kina ble avsluttet i finansbyen Shanghai på onsdag. Ifølge kinesiske medier er planen å møte i USA i september. Begge sider sier det har vært «konstruktive samtaler».

Ifølge USA skal Kina ha forpliktet seg til å øke import av amerikanske landbruksprodukter. Dette er løfter kineserne kom med da Trump og Kinas president Xi Jinping møttes under G20-møtet i Osaka i juni. Men disse er ikke blitt innfridd, ifølge Trump, som tirsdag skrev på Twitter:

«Kina gjør det veldig dårlig. Verste året på 27 år. De skulle kjøpe landbruksprodukter, men ingen tegn på at det skjer. Det er problemet med Kina, de holder ikke løftene. Vår økonomi er blitt MYE større enn den kinesiske de siste tre årene», skrev Trump.

I forkant av handelsforhandlingene i Shanghai kom han med en rekke utspill mot Kina, hvor han blant annet sa at den kinesiske økonomien har mistet fem millioner industriarbeidsplasser på grunn av straffetollene.

Handelskrigen mellom USA og Kina har ført til forstyrrelser i de globale forsyningskjedene. Eksport av elektronikkomponenter fra Sør-Korea falt med 28,1 prosent i juli. Den samlede eksporten endte 11 prosent lavere enn i fjor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.