Utviklingen i det amerikanske arbeidsmarkedet har vært sterk gjennom sommeren og så langt i år. Det er blitt skapt godt over en millioner jobber siden Donald Trump tok over presidentembetet i januar.

Men i september sa jobbveksten stopp. Den turbulente orkanhøsten i USA resulterte i et fall på 33.000 jobber i september, ifølge den månedlige sysselsettingsrapporten fra Det amerikanske arbeidsdepartementets statistikkfløy, Bureau of Labour Statistics.

På forhånd var det ventet at det ville bli skapt 80.000 nye jobber, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

Legger ikke mye i tallene

Årsaken til det lave estimatet skyldes orkanene Harvey og Irma som herjet over det sørøstlige USA og skapte store materielle skader i Florida og Louisiana. Analytikerne har åpenbart hatt litt hodebry med å anslå jobbveksten som følge av uværet. Estimatene var spredt mellom en vekst på 153.000 nye jobber til et fall på 45.000 jobber.

De fleste økonomene og analytikerne varslet på forhånd at man ikke kom til å vektlegge jobbtallene for mye i denne omgang på grunn av orkanene som ikke gir et korrekt bilde av den underliggende utviklingen i det amerikanske arbeidsmarkedet.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken skrev i morgenrapporten i forkant av arbeidsmarkedsrapporten at tallene som kommer fredag bør være høyst midlertidige.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.
Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken. (Foto: Thomas T. Kleiven)

– Vi har ingen annen informasjon som tyder på at arbeidsmarkedet har svekket seg, skriver han.

Han sier at tallene likevel ble positivt mottatt i markedene.

- Grunnen er at den separate husholdningsundersøkelsen, hvor du finner ledighetsraten, viser at ledigheten gikk ned samtidig som yrkesdeltagelsen gikk opp. Det er bra, sier Hov.

Videre forklarer han at payroll-tallene kun teller med dem som har vært på jobb, og at orkanen derfor kan ha påvirket tallene siden mange ikke har kunnet under ekstremværet.

Lønnsvekst

Seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Markets bekrefter at det var veldig mye usikkerhet denne gangen, men at effekten likevel var større enn det man hadde sett for seg.

Seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Markets.
Seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Markets. (Foto: Thomas T. Kleiven)

– Sysselsettingstallene var definitivt svakere enn ventet. Selv om usikkerheten var stor var dette dårlig, sier han til DN.

Han kommer i likhet med Gonsholt Hov ikke til å legge særlig vekt på sysselsettingstallene, men gleder seg over at arbeidsledigheten falt.

Arbeidsledighetsraten var 4,2 prosent i september, mens lønnsveksten på månedsbasis var 0,5 prosent i september, mot en ventet vekst på 0,3 prosent.

Han tror heller ikke at det er sannsynlig at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) kommer til å bry seg særlig om utslagene orkanene har gitt i tallene. Markedet priser fortsatt inn en renteheving til i desember.

260.000 søkte ledighetstrygd i september

Torsdag kom det tall som viste at antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd i USA, såkalt «jobless claims», var 260.000 per 30. september 2017, mot ikke reviderte 272.000 uken før, ifølge statistikk fra det amerikanske arbeidsmarkedsdepartementet.

På forhånd var antall førstegangssøkende ventet å være 265.000 personer, ifølge Bloomberg News.

Samme dag la arbeidsgiverorganisasjonen ADP Employer Services frem tall som viste at antall sysselsatte i den private sektoren i USA steg med 135.000 personer i september. Dette var akkurat som analytikerne hadde ventet. Disse tallene blir sett på som en viktig indikator for utviklingen i arbeidsmarkedstallene som ble sluppet fredag.

Dollaren stiger

Terminkontrakter på amerikanske aksjeindekser faller, mens dollar stiger etter den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten ble lagt frem, skriver TDN Finans.

Dollaren stiger med 0,003 prosent og man må nå ut med 8,03 kroner per dollar. Bloombergs dollarindeks steg 0,2 prosent, mens amerikanske 10 års statsrenter steg til sitt høyeste nivå siden mai.

Bloomberg News skriver at 1,47 millioner personer ikke var på jobb på grunn av været. Orkanene hadde en netto reduserende effekt på sysselsettingen utenfor landbruket, mens det ikke var noen effekt på ledighetsraten, ifølge en rapport fra arbeidsdepartementet, skriver TDN Finans. (Vilkår)

Wiedswang: Fredsprisen markerer nobelkomiteens uavhengighet
Kjetil Wiedswang kommenterer årets fredsprisvinner ICAN.
01:58
Publisert: