Det er et klimatoppmøte initiert av generalsekretær António Guterres som går av stabelen i New York denne uken. Den amerikanske presidenten Donald Trump viet likevel mye av sin taletid, tirsdag ettermiddag norsk tid, til å snakke om handel.

Handelsavtaler med både Japan og et «post-brexit» Storbritannia står for tur, og Trump lover at avtalene vil bli «fantastiske».

Til ingens overraskelse, snakket han ikke fullt så varmt om forhandlingene med Kina.

Ifølge Trump utnytter de verdenshandelsystemet ved å holde valutaen sin kunstig lav, samt står på utsiden av handelsavtaler. Han anklaget dem for å stjele intellektuelle rettigheter, og å nekte utenlandske produsenter innpass på eget marked.

– Men nå skal ting endre seg, lovet presidenten.

– Verdens nest største økonomi skal ikke lenger få kalle seg et utviklingsland, for så å tilegne seg fordeler på andres bekostning.

Forhandler om avtale

USA og Kina har som kjent i lengre tid stått i det man omtaler som «handelskrig», der de speiler hverandre med tollbarrierer slik at handel mellom de to landene går ned.

Trump påpekte at når, og ikke hvis, han lykkes med det han omtaler som en «ambisiøs kampanje om å forandre internasjonal handel», så vil den være mer rettferdig for landenes innbyggere.

Fra før helgen har kinesiske forhandlere vært til stede i USA for å forhandle på en avtale mellom de to landene. Presidenten understreket at han ønsker å få på plass dette, og at USA ønsker konflikt med Kina like lite som med hvilket som helst annet land.

– Forhåpentlig får vi i stand en avtale som er fordelaktig for begge land, sa han.

– Men jeg vil aldri godta en avtale som er dårlig for det amerikanske folket.

Trakk frem Hongkong

Før han skiftet tema til å snakke om Iran, trakk også Trump frem et for tiden sårt punkt for kineserne: Hongkong. De siste ukene har det vært stadig økende spenninger mellom kinesiske myndigheter, og befolkningen på Hongkong som mener de truer deres selvstendighet.

– Hvordan Kina vil håndtere denne situasjonen, vil si mye om hvilken plass landet vil ha fremover, sa den amerikanske presidenten.

Han sa at verdenssamfunnet ser til Kina for øyeblikket.

– Men jeg tror at Xi (Jinping, journ.anm.) vil gjøre det som er riktig.

Bolsonaro snakket om regnskogen

Dagens første taler, på scenen minutter før Trump, var den brasilianske presidenten Jair Bolsonaro.

I sommer måtte han tåle krass kritikk for at skogbranner økte med 76 prosent under hans første år som president, sammenlignet med året før. Bolsonaro er en uttalt forkjemper av at ressursene i Amazonas, og hadde med seg en representant for urfolk i landet da han snakket for FN.

Ifølge Bolsonaro skyldtes brannene på sensommeren i hovedsak at folk og urfolk utnyttet skogen de lever i.

Presidenten, som er tidligere yrkesmilitær, trakk imidlertid linjer mellom sin nullvisjon for kriminalitet og sin miljøpolitikk.

Først ut på talerstolen i FN tirsdag var den brasilianske presidenten Jair Bolsonaro.
Først ut på talerstolen i FN tirsdag var den brasilianske presidenten Jair Bolsonaro. (Foto: Drew Angerer / NTB Scanpix)

– Vi har en nulltoleranse for kriminalitet, og det gjelder også miljøkriminalitet, forsikret han forsamlingen.

Han la så til at ethvert forsøk på å støtte regnskogen måtte skje med respekt for den brasilianske suvereniteten, og at de med en «skjult agenda» om å endre brasiliansk politikk ville bli nektet å støtte.

Og i likhet med presidenten som snakket etter ham, la han stor vekt på betydningen av selvbestemmelsesrett.

– Dette er ikke «de globale interessers» organisasjon. Dette er de forente nasjoner, sa han før han takket for seg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.